Novosti

Nova reakcija Odbora za Rome: Ostajemo pri stavu da je Ministarstvo odgovorno za otkazivanje svečane sjednice

Odbor za Rome pri Vijeću Ministara reagovao je danas na saopštenje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u vezi sa neodržavanjem sjednice povodom Svjetskog dana Roma.

Podsjetimo da su najprije iz ovog odbora optužili Ministarstvo za neodržavanje svečane sjednice. iz Ministarstva su se potom oglasili demantijem, tvrdivši da to nije njihova odgovornost.

Današnje reagovanje Odbora prenosimo u cjelosti:

“Zbog objektivnog informisanja, kao članovi Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, dužni smo informisati javnost o sljedećem: ostajemo pri stavu da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH direktno odgovorno zbog otkazivanja Svečane sjednice obilježavanja Svjetskog dana Roma na način kako je Odbor ranije predložio, niti je obezbijedilo saglasnost Odbora za otkazivanje Sjednice.

Potpuno smo svjesni da saopštenje Ministarstva ne predstavlja ništa drugo do neuspjeli pokušaj prebacivanja odgovornosti sa Ministarstva na Odbor za Rome!

Saopštenje koje je Ministarstvo izdalo ne mijenja činjenicu da svečana sjednica nije održana u zgradi Parlamenta BiH po agendi koju smo predložili već u sali hotela, sa programom koji je dogovoren bez našeg znanja i saglasnosti. Ministarstvo je bilo dužno objasniti zašto svečana sjednica nije održana u zgradi Parlamenta BiH i pored i toga što je 8. april uvršten u državni kalendar značajnih datuma. S obzirom na činjenicu da to nisu uradili, javno ih pozivamo da to urade.

Također, neka Ministarstvo objasni zašto teret stavlja samo na članove Odbora koji dolaze iz romskih organizacija. Nejasno je odakle Ministarstvu tolika sigurnost da naš stav ne dijele i neki od članova Odbora za Rome koji dolaze ispred institucija.

Otkazivanjem sjednice uloga Odbora je potpuno obesmišljena a nakon ovoga je i upitno zašto Odbor uopšte postoji?

Javnost mora biti upoznata i sa činjenicom da je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Kemo Sarač, po našem mišljenju, pokušao izvršiti trgovinu uticajem, na način da je članovima Odbora poslao mail u kojem na indirektan način pokušava izvršiti pritisak kako bismo povukli naše saopštenje, uz napomenu da nam se inputira nepoštivanje ili neuvažavanje žena. Smatramo da je ovo još veći skandal od samog otkazivanja svečane sjednice bez saglasnosti Odbora za Rome. Da li je pokušaj trgovine uticajem krivčno djelo visokopozicioniranog državnog službenika ili ne, neka odluče nadležni.

Takođe želimo da upoznamo javnost da je predsjedavajući Odbora, Aleksandar Mašić, ranije uputio prijedlog za sastanak sa predstavnicima ministarstva, no taj se sastanak nije dogodio iz 2 razloga što su predstavnici ministarstva, po njihovoj tvrdnji, bili zauzeti cijelu sedmicu, od 01-07. aprila 2024.godine, što jasno govori o odnosu pomoćnika ministra prema Romima.

Mi kao članovi Odbora ostajemo pri prethodnom stavu i odgovorno tvrdimo da ovo nije stav samo „dijela Odbora iza koga stoje isključivo članovi iz romskih organizacija“, kako je napisano u saopštenju Ministarstva.

Zbog činjenice da ovakva prepiska može trajati unedogled, kao članovi Odbora za Rome nakon ovog saopštenja se više nećemo oglašavati po pitanju otkazane svečane sjednice. O našim daljnjim koracima blagovremeno ćemo obavijestiti javnost,” navodi se u reagovanju koje potpisuju članovi Odbora za Rome Aleksandar Mašić, Dervo Sejdić, Nedžad Jusić, Sabahudin Tahirović, Elvisa Jusić, Admira Biberović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button