Novosti

Održan okrugli sto: I nacionalne manjine su dio ovog društva ali ne ostvaruju ista prava

Romska nacionalna manjina i dalje se bori sa ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava, razbijanjem predrasuda, stereotipa i svim drugim oblicima diskriminacije - pojasnio je Jusić.

U organizaciji Saveza nacionalnih manjina Brčko distrikta jučer je održan okrugli sto i predavanje stručnjaka za nacionalne manjine na temu prava, položaja i stanja te skupine društva u Distriktu i u BiH.

Članica Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupšini BiH, zamjenica predsjedavajućeg nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine i predsjednica Saveza nacionalnih manjina Brčko distrikta Todorka Jovanović kaže da je cilj ovog okruglog stola vidjeti koji su problemi sa kojima se susreću pripadnici nacionalnih manjina i ostarivanja njihovih prava u Brčko Distriktu i u BiH.

– Okrugli sto se organizuje u sklopu projekta kojeg finansira Ministarstvo za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Upravo smo čuli od naših predavača koji su vrsni poznavaoci prava nacionalnh manjina već 30 godina i saznali kako se oni organizuju u BiH pošto su najugroženija vrsta ljudi u ovoj zemlji – rekla je Jovanović.

Aktivista Udruženja Roma “Euro Rom” i vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle Nedžad Jusić je bio učesnik na okruglom stolu, te je ovom prilikom poslao poruku da su i nacionalne manjine dio ovog društva ali da nažalost ne ostvaruju ista prava.

– Nacionalne manjine imaju problema sa ostvarivanjem prava političkog učešća u kreiranju politika u bosanskohercegovačkom društvu i očuvanju kulturnog indetiteta, dok se romska nacionalna manjina i dalje bori sa ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava, razbijanjem predrasuda, stereotipa i svim drugim oblicima diskriminacije – pojasnio je Jusić.

Prema njegovim riječima, oni vijekovima vjeruju i nadaju se da će ovo društvo biti društvo jednakih mogućnosti i da će svi građani imati ista prava kao i obaveze.

Jusić kaže da u Bosni i Hercegovini ima od dva do tri odsto pripadnika nacionalnih manjina, a Roma oko 60 do 80 hiljada i da su to informacije nevladinih organizacija kao i sa terena.

Predstavnik udruženja Ukrajinaca “Zlatni klas” iz Prnjavora Andrija Svatok ovom prilikom je rekao da po zadnjem popisu stanovništva ima oko 1.200 Ukrajinaca u Prnjavoru koji je poznat pod nazivom „Mala Evropa“ pošto tu živi 17 nacija i nacionalnih manjina.

– Nacionalne manjine život u Prnjavoru odvijaju oko kulturno –prosvjetnih društava i oko duhovnog centra gdje se organizuju sve te aktivnosti. Djeca u školama imaju mogućnost učenja jezika, istorije i kulture svojih predaka, zatim organizuju se ljetne i zimske škole, te postoje folklorna – pjevačka društva. Prnjavor u odnosu na druge sredine je na prilično zavidnom nivou jer su se nacionalne manjine odlično socijalizovale u toj sredini u kojoj su već oko 130 godina – pojasnio je Svatok.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button