Novosti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Osobe s invaliditetom, posebno djevojke i žene s invaliditetom, su u posljednje vrijeme više nego ostale žene izložene nasilju te manjoj mogućnosti prepoznavanja prevencije i zaštite od nasilja, te su dvostruko diskriminirane.

Konferencija na temu “Prava djevojčica i žena s invaliditetom na rad, samostalno odlučivanje i dostojanstven pristup” održana je danas u sklopu projekta ”Nothing  about us,without us – forum of woman with disabilities” u mostarskom Centru ”Los Rosales”.

Cilj projekta je uvezivanje i umrežavanje žena s invaliditetom kako bi one bile glavni inicijatori promjena i zagovaranja svojih prava. 

 – Osobe s invaliditetom, posebno djevojke i žene s invaliditetom, su u posljednje vrijeme više nego ostale žene izložene nasilju te manjoj mogućnosti prepoznavanja prevencije i zaštite od nasilja – istaknula je uoči konferencije Jasna Rebac, predsjednica Udruženja mladih “Ružičnjak-Los Rosales”.

Mišljenja je da su žene s invaliditetom dvostruko diskriminirane.

– To je zato što nasilje trpe prvo kao žene, a drugo kao osobe s invaliditetom. Zato želimo proširiti vidike da se to prepozna jer se do sada nijedna organizacija nije bavila tim problemom ali se nadamo da će nam se uskoro priključiti – istaknula je Rebac.

Predstavnica Koalicije “Zajedno smo jači” i predsjednica Udruge “Vedri osmijeh” Danijela Kegelj osvrnula se i na školovanje mladih žena ističući kako je neshvatljivo u današnje vrijeme da su mlade žene ‘zakinute’ za obrazovanje jer obitelj odlučuje uime njih, a čime im se nanosi velika šteta u daljem životu i radu.

Inicijative za sustavne promjene osoba s invaliditetom

Upravo zbog toga, Forum žena s invaliditetom Koalicije OOSI “Zajedno smo jači” je prije mjesec dana pokrenuo dvije inicijative na razini grada i županije želeći utjecati na sustavne promjene kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

Oni naime traže osobu unutar vijećnika Grada Mostara kao kontakt kojoj će se predstavnici osoba s invaliditeto, žena i djevojaka, moći obratiti za određeni problem.

Druga inicijativa išla je na razinu HNŽ-a, s ciljem da se unutar srednjih škola u HNŽ-u kroz inskluzivno srednjoškolsko obrazovanje ponude i druga zanimanja koje će zadovoljiti i potrebe osoba s invaliditetom.

Kako je pojašnjeno, učenici s invaliditetom u HNŽ-u maju na raspolaganju dvije srednje škole; turističko-ugostiteljsku (slastičar ili kuhar)  i politehničku (pomoćnik cvječar ili krojač)  i nitko ne vodi računa o ostalim sposobnostima tih pojedinaca niti o njihovim željama. 

Jedna od rijetkih mladih žena s invaliditetom Azemina Mehremić koja se nakon srednje škole zaposlila u restoranu Los Rosalesa je zadovoljna svojim poslom.

No, njezin spektar zanimanja je širok te ona kaže, kako u slobodno vrijeme piše pjesme i pomaže terapeutima toga Centra s drugom djecom.

– Radim već petu godinu i vrlo sam sretna što imam posao. Puno je aktivnosti koje volim. U slobodne dane pišem  pjesme, a ostalim danima pomažem i terapeutima Centra s drugom djecom – ispričala je Azemina.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button