Novosti

Dosadašnje vlasti u BiH već 14 godina nisu uradile ništa povodom presude ‘Sejdić-Finci’

Presuda Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju Sejdić-Finci jasno ukazuje na postojanje diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona koje krše prava građana u Bosni i Hercegovini i ukazuje na potrebu za hitnim izmjenama kako bi se osigurala prava i ravnopravnost svih građana.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović u svom kabinetu organizovao je susret s Dervom Sejdićem i Jakobom Fincijem povodom obilježavanja 14 godina od presude u slučaju ‘Sejdić-Finci’. 

– Presuda Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju Sejdić-Finci jasno ukazuje na postojanje diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona koje krše prava građana u Bosni i Hercegovini i ukazuje na potrebu za hitnim izmjenama kako bi se osigurala prava i ravnopravnost svih građana, čime bi Bosna i Hercegovina ispunila svoje međunarodne obaveze i postala dom ravnopravnih građana – saopćeno je iz Stojanovićevog kabineta.

Istim povodom, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović i potpredsjednik RS Ćamil Duraković, nedavno su uputili zajedničku inicijativu prema Vijeću ministara i Ministarstvu pravde BiH za izmjenom diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH.

Kako se navodi, radi se o odredbama koje trenutno onemogućavaju građanima da se kandiduju za najviše političke funkcije u državi, ukoliko se ne žele izjasniti o svojoj vjerskoj ili etničkoj pripadnosti ili zbog mjesta prebivališta.

– Presuda u slučaju Sejdić-Finci nije presuda protiv Bosne i Hercegovine već za Bosnu i Hercegovinu i za svakog građanina ove zemlje. Dosadašnje vlasti već 14 godina šute i nisu uradile ništa da provedu presudu Evropskog suda – istakao je, tim povodom, Stojanović.

U kontekstu konkretnih aktivnosti koje je poduzeo kao potpredsjednik FBiH, Stojanović je potcrtao da trenutno ustavno uređenje i Izborni zakon ne garantuju jednakopravnost za sve građane.

– Zbog toga smo Ćamil Duraković, potpredsjednik RS i ja podnijeli inicijativu Vijeću ministara i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine za otklanjanjem diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona kako bi se omogućilo da naša država konačno bude mjesto gdje svi građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjeru ili mjesto prebivališta, uživaju potpunu ravnopravnost i prava – poručio je Stojanović.

Dodao je da je to put za približavanje Evropskoj uniji i jedina garancija da će Bosna i Hercegovina biti usklađena sa svim evropskim normativima za koje se opredijelila, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button