Novosti

14 godina od presude Sejdić-Finci: Diskriminacija i dalje traje

Kako vrijeme prolazi šanse za izmjene Ustava u tom pogledu čine se sve manjim. Čak i ono malo volje političkih lidera da riješi ovaj problem polako nestaje.

Danas se navršava 14 godina od kada je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio presudu u kojoj su konstatovana kršenja ljudskih prava velikog broja građana BiH.

Riječ je o presudi u slučaju Sejdić-Finci u kojoj se navodi da su svi oni koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda u BiH diskriminisani Ustavom naše zemlje i Izbornim zakonom.

Naime, oni se ne mogu kandidovati, niti biti birani na funkcije člana Predsjedništva BiH, kao ni u državni Dom naroda. Ove pozicije rezervisane su isključivo za one koji se izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci.

Ne samo da ove presude nikada nisu provedene, već nema ni naznaka da će ove diskriminatorne odredbe uskoro biti uklonjene i da će svi građani imati jednaka prava bez obzira na nacionalnu pripadnost, što je i osnovni postulat savremene demokratije.

Kako vrijeme prolazi šanse za izmjene Ustava u tom pogledu čine se sve manjim. Čak i ono malo volje političkih lidera da riješi ovaj problem polako nestaje.

Blijedi čak i pritisak međunarodne zajednice na domaće političke aktere pa je ovo pitanje potisnuto u drugi plan. I oni razgovori koji se vode o izbornom zakonodavstvu uglavnom se tiču drugih aspekata kao što su hrvatsko nacionalno pitanje ili tehnički aspekti provođenja izbora.

Naravno, bez provođenja ove presude vrata Evrope su zatvorena za BiH u smislu integracija. No to sada nikome nije važno obzirom da se država nalazi pred velikim problemima i izazovima, te da se praktično vodi borba za sam njen opstanak. Očito je da će se za rješavanje ovog pitanja čekati neka bolja, mirnija vremena, a da će do tada brojni stanovnici ove države biti građani drugog reda.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button