Novosti

Komitet ministara Vijeća Evrope razmatra provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava

Kada je u pitanju BiH, razmatrat će se (ne)provođenje presude "Sejdić-Finci", odnosno diskriminacija na etničkoj osnovi zbog nepodobnosti osoba koje nisu povezane s jednim od konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati ili Srbi) da se kandiduju za izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Komitet ministara Vijeća Evrope održat će svoj tromjesečni sastanak na kojem će nadgledati izvršenje presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu od 5. do 7. decembra.

Predmeti predloženi za detaljno ispitivanje tiču ​​se Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Italije, Malte, Republike Moldavije, Holandije, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Rumunije, Ruska Federacija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kada je u pitanju BiH, razmatrat će se (ne)provođenje presude “Sejdić-Finci”, odnosno diskriminacija na etničkoj osnovi zbog nepodobnosti osoba koje nisu povezane s jednim od konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati ili Srbi) da se kandiduju za izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Odluke koje je Komitet ministara donio tokom sastanka biće objavljene na web stranici Vijeća Evrope u petak, 8. decembra.

Prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, presude Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće za dotične države.

Komitet ministara nadzire izvršenje presuda na osnovu informacija koje daju nacionalne vlasti, podnosioci zahtjeva, organizacije civilnog društva, nacionalne institucije za ljudska prava (NHRI) i druge zainteresirane strane.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button