Novosti

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta, ukazali na potrebu zaštite djece i maloljetnika

Odjeljenja za praćenje ostvarivanja prava djece u tekućoj godini postupa u više od 200 predmeta koji se odnose na vršnjačko nasilje, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu djece, ugrožavanje i kršenje prava djeteta u tzv. visoko konfliktnim razvodima, zaštitu djece od nasilja u porodici, školi itd.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ čestitaju djeci Međunarodni dan djeteta, 20. novembar, te ujedno koriste priliku da široj javnosti ukažu na potrebu zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Ombudsmeni u svom radu posebnu pažnju posvećuju zaštiti prava djece kroz rad Odjeljenja za praćenje ostvarivanja prava djece koji djeluje u okviru ove institucije od 2009. godine.

Ovo Odjeljenje u tekućoj godini postupa u više od 200 predmeta koji se odnose na vršnjačko nasilje, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu djece, ugrožavanje i kršenje prava djeteta u tzv. visoko konfliktnim razvodima, zaštitu djece od nasilja u porodici, školi itd., saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. 

U ovoj godini ombudsmeni su poseban fokus stavili na djecu bez roditeljskog staranja, te na osnovu registriranih predmeta i sveobuhvatne analize pravnog okvira, kao i relevantnih podataka prikupljenih u komunikaciji s nadležnim institucijama/ustanovama i na terenu utvrdili stvarno stanje kada je u pitanju zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini, što su i prezentirali u “Specijalnom izvještaju o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja sa posebnim fokusom na stanje u ustanovama”.

Kao i prethodnih godina, ombudsmeni će učestvovati u nizu aktivnosti na ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana djeteta, uključujući i konferenciju koja će se tim povodom održati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, 20. novembra.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button