Novosti

Potrebno sistemski riješiti pitanje zapošljavanje osoba s invaliditetom u Brčko distriktu

Osobe s invaliditetom nemaju olakšan put ili neke benefite prilikom dobijanja posla ili čak potrebne infrastrukture u gradu koja bi im omogućila nesmetano kretanje.

U organizaciji Udruženja građana “Demos” Brčko, danas je u Omladinskom centru započela prva od tri radionice u sklopu projekta “Promocija ljudskih prava u Brčko distriktu“ na kojoj pored predstavnika civilnog sektora učestvuju i predstavnici Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta.

-Cilj ovih radionica jeste ukazati na značaj ljudskih prava kao civilizacijskog dostignuća kako bi se stanje ljudskih prava u BiH približilo stanju u razvijenijim zemljama Evrope – rekao je koordinator projekta Božidar Jović.

Dodaje da je stanje ljudskih prava u Distriktu zadovoljavajuće, osim u dijelu kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom u javnoj upravi Distrikta.

-Mi živimo u vremenu kada je potrebno uložiti dodatan napor da se stanje ljudskih prava približi stanju u drugim razvijenijim zemljama – naglasio je Jović, dodajući da u zemljama regiona svaki pedeseti zaposleni u javnoj upravi dolazi iz kategorije osoba s invaliditetom.

Sociolog Irinej Arsenić, predavač na današnjoj radionici, naveo je također da je stanje ljudskih prava u Distriktu na zadovoljavajućem nivou, ali da se uvijek postoji prostor za poboljšanje.

-Što se tiče zapošljavanja u Brčkom, osobe s invaliditetom nemaju olakšan put ili neke benefite prilikom dobijanja posla ili čak potrebne infrastrukture u gradu koja bi im omogućila nesmetano kretanje – istakao je Arsenić.

Predsjednica novoosnovanog udruženja “Vjera i nada“ Brčko Nataša Damjanović, koja okuplja građane s invaliditetom, kaže da su njihova prava itekako ugrožena zbog nepostojanja zakonske regulative kojom bi se oblast zapošljavanja osoba s invaliditetom uredila.

-Tražimo da se donese zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom i da se sistemski riješi naše pitanje zapošljavanja kako bi bili ravnopravni s drugim građanima Distrikta – naglasila je Damjanović.

Projekt “Promocija ljudskih prava u Brčko distriktu“ finansira Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta. Druga radionica planirana je za sutra, a završna na kojoj će biti predstavljeni i zaključci, najavljena je za sljedeći petak.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button