NovostiRegion

Oko 500 Roma u Crnoj Gori nema nijedan dokument

Preko 400 ili 500 Roma i Egipćana je u Crnoj Gori koji nemaju dokument ni ove ali ni neke druge države, kazao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka u emisiji RTCG-a “Budimo budni – Pitajte Vladu”.

“Ljudi jesu fizički ovdje, ali znači na papiru ne postoje, nemaju nijedan dokument. Prilikom rata na Kosovu, jedan dio njih su došli ovdje u Crnu Goru, ali nemaju ništa ni u Crnoj Gori ali ni tamo”, kazao je Đeka.

Kaže da se radi na rješavanju ovog problema sa nevladinim sektorom, a pokušavaju se uključiti i drugi organi.

Đeka je kazao da sa LGBT populacijom rade zakon o pravnom prepoznavanju, te da su pokrenuli zajedno i brojne projekte, ali da to nije lako i da se ne može riješiti preko noći.

“Imamo puno projekata vezanih za to kako žive Romi i Egipćani, uopšte diskriminacije nad njima, i mi pratimo to. Sad smo imali jednu konferenciju koja je bila u Prištini, a prije jedno mjesec-dva smo imali ministarsku konferenciju koja je redovna u Makedoniji, u Skoplju. Urgentni problemi tu, što se tiče Roma, Egipćana i LGBT populacije, rodna zastupljenost i sve ostalo. Veliki problem je što Romi i Egipćani još uvijek ne mogu da budu zastupljeni što se tiče školovanja”, rekao je Đeka.

Srodni artikli

Back to top button