Novosti

Općina Centar upriličila prijem: Sredstva za romsku djecu koja se redovno školuju

Općina Centar je u budžetu obezbijedila finansijska sredstva sa ciljem podrške redovnom školovanju romske djece, a tim povodom je danas u velikoj sali upriličen prijem za mališane i njihove roditelje.

Naime, riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje sa ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva će biti iskorištena za nabavku školskog pribora za Rome koji pohađaju nastavu u deset osnovnih škola u Centru i Javnoj ustanovi „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“. Općina Centar je u budžetu za 2023. godinu obezbijedila 10.000 KM za ovu namjenu.

U školskoj 2023/2024. godini u deset osnovnih škola na području općine Centar i u JU „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“ nastavu redovno pohađa 78 učenika Roma.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je prilikom uručivanja zaključaka naglasio da je ovaj vid pomoći učenicima romske populacije višegodišnja praksa ove lokalne zajednice, te su ove godine sredstva uvećana za dvadeset posto.

-Riječ je o dodatnoj pomoći djeci romske populacije u iznosu od 120 KM.  I na ovaj način vam pokušavamo obezbijediti bolje uslove za školovanje. Ove godine smo obezbijedili svim prvačićima i besplatne ruksake i školski pribor. Općina Centar iako nema primarnu nadležnost nad osnovnim obrazovanjem, imajući u vidu probleme sa kojima se naš obrazovni sistem suočava, nastoji pružiti pomoć tamo gdje se ukaže potreba. Veliko nam je zadovoljstvo pomagati oblast obrazovanja jer je to najbolje uložen novac, kazao je načelnik Mandić.

Inače, iznos od po 120 maraka je dobilo 34 učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“, dvanaest učenika iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, zatim devet učenika iz škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, sedam učenika iz škole „Alija Nametak“, njih pet iz škole „Nafija Sarajlić“, po tri iz osnovne škole „Isak Samokovlija“ i iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, po dva iz škola „Safvet-beg Bašagić“ i „Šip“, te po jedan iz škola „ Musa Ćazim Ćatić“ i „Vladislav Skarić“, saopćila je Općina Centar.

Današnjem uručivanju zaključaka u ime Općine prisustvovali su Lejla Dizdarević pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport te vijećnik Denis Challenger, te predsjednik Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar“ Dervo Sjedić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button