Novosti

Zvanično uveden romski jezik u osnovne škole Tuzlanskog kantona

Autorica udžbenika je prof.dr. Hedina Tahirović Sijerčić, a izdavač Udruženje „Kulturni Centar Roma“ Tuzla.

Udruženje Roma Euro-Rom Tuzla saopćilo je danas da je romski jezik sa elementima nacionalne kulture konačno uveden u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona. Kako su istakli, ovo je historijski događaj za Rome u BiH.

„Vrlo smo ponosni što smo dio pozitivnih promjena, i uvijek lider u svim započetim aktivnostima. Sve što smo zacrtali kroz naš strateški plan se i realizovalo do sada. S ponosom možemo istaći da se naš trud i zalaganje konačno isplatio, te dugogodišnje lobiranje i zagovaranje je napokon urodilo plodom, da se romski jezik sa elementima nacionalne kulture uvede u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona“, kazali su iz Udruženja.

Kako je istaknuto, radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstva obrazovanja i nauke TK, OSCE-a, Udruženja Roma Euro Rom Tuzla, Udruženja žena Romkinja Bolja Budućnost Tuzla i drugih kompetentnih članova, stručnjaka iz romologije, aktivno je radila na tome, te je sačinjen prijedlog Nastavnog plana i programa za predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture koji će se koristiti u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona.

„Također vrlo smo ponosni što će se i literatura koju je Udruženje ‘Kulturni Centar Roma’ Tuzla i Udruženje Roma Euro Rom Tuzla zajedno pripremalo sa uvaženom prof.dr.Hedinom Tahirović-Sijerčić i prof.dr.Marijom Aleksandrović koristiti prilikom izučavanja romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u obrazovnim institucijama“, rečeno je.

Udruženje „Kulturni Centar Roma“ Tuzla je uz podršku Udruženja Roma „Euro Rom“ Tuzla – Organizacije za podršku Vijeća Evrope kroz realizaciju ROMACTED II PROGRAMA za period 2021-2024 godina uspostavilo saradnju i sinergiju sa Gradom Tuzla, Ministarstvom  za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Fondacijom Tuzlanske zajednice na izradi udžbenika „ANGLUNO RROMANO LIL – ROMSKA POČETNICA“, autorica je prof.dr. Hedina Tahirović Sijerčić a izdavač Udruženje „Kulturni Centar Roma“ Tuzla.

U završnoj fazi izrade su još dva udžbenika „Romske bajke“, autorica je prof.dr. Marija Aleksandrović, čiju je pripremu i izradu finansirao Grad Tuzla, i udžbenik „Romska tradicija, historija, kultura i običaji Roma/kinja na području Grada Tuzle“, autorica je prof.dr. Medina Vantić Tanjić, čiju je pripremu i izradu finansirala Evropska Unija i Vijeće Evrope, a izdavač Udruženje „Kulturni Centar Roma“ Tuzla.

Povodom 5. novembra Svjetskog dana romskog jezika, Udruženje „Kulturni Centar Roma“ Tuzla i Udruženje Roma „Euro Rom“ Tuzla planira obilježiti ovu manifestaciju na veoma poseban i svečan način, gdje će uvažene profesorice prezentirati tri udžbenika uz drugi bogat sadržaj koji će biti obilježen 3. novembra u Tuzli.

„Posebnu zahvalnost dugujemo svim učesnicima na pripremi i izradi nastavnog plana i programa za predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture, a posebno prof.dr. Hedini Tahirović Sijerčić koja je finalizirala nastavni plan i program za predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture i dala pozitivno mišljenje o istom“, saopćeno je iz ovog Udruženja.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button