Novosti

Ombudsmeni BiH: Poštovati prava i slobode utvrđenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta

Obilježavanje "Dječije nedjelje" prilika je da se ukaže na obavezu poštivanja prava na život, prava na slobodu izražavanja, slobodu misli, savjesti i religije, prava na najviši standard zdravlja, na obrazovanje, participaciju, nediskriminaciju.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine čestitali su djeci početak Međunarodne dječije nedjelje koja se, po tradiciji, obilježava tokom prve sedmice oktobra, a čiji je cilj promoviranje prava djeteta i poboljšanja društvene brige za djecu.

Obilježavanje “Dječije nedjelje” prilika je da se ukaže na obavezu poštivanja prava i sloboda utvrđenih Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, kao što su pravo na život, pravo na slobodu izražavanja, slobodu misli, savjesti i religije, pravo na najviši standard zdravlja, na obrazovanje, participaciju, nediskriminaciju, pravo na život i razvoj i na najbolji interes. 

Ombudsmeni nadležnim organima i institucijama upućuju preporuke, prijedloge, saopćenja i mišljenja kojima se nastoji u što većoj mjeri unaprijediti zaštita prava sve djece, s posebnom pažnjom na ranjive grupe djece. Kako to često ukazuju, kordinisan zajednički rad svih institucija neophodan je i veoma važan u zaštiti prava djece i njihovih potreba od najranijeg djetinjstva, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. 

U ovoj godini Ombudsmeni posebnu pažnju posvećuju zaštiti prava djece bez roditeljskog staranja i tokom trajanja Međunarodne nedjelje djeteta uputi će nadležnim organima preporuke, te  upoznati širu i stručnu javnost sa Specijalnim izvještajem o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja sa posebnim fokusom na ustanove, navodi se u saopćenju. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button