Novosti

O stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu ne govori se dovoljno

Najveći broj Roma ubijen je u noći sa 2. na 3. avgust 1944. godine, kada su nacisti ubili njih 2.897 u logoru Auschwitz.

Različite procjene broja ubijenih Roma tokom Drugog svjetskog rata, mali broj pisanih dokumenata i nizak stepen historijskog izučavanja – sve ovo problemi su sa kojima se romska populacija suočava desetljećima.

Najveći broj Roma ubijen je u noći sa 2. na 3. avgust 1944. godine, kada su nacisti ubili njih 2.897 u logoru Auschwitz.

Ni sami Romi nisu upoznati sa svojom prošlošću. O njihovom stradanju u Drugom svjetskom ratu ne govori se dovoljno, ističu oni koji se bave ovom tematikom naglašavajući da nećemo znati preciznu brojku koliko je Roma ubijeno u holokaustu.

„Ono što je zvanična historija zapisala – zvanična pod navodicima – jeste nekoliko stotina pa i nekoliko hiljada, a ja mislim nekoliko desetina hiljada. Evo, samo sa prostora Tuzle – hiljadu. Znate, to je izuzetno velika brojka“, kaže Dragoljub Acković, doktor romoloških nauka.

Predsjednik Udruženja Euro Rom Nedžad Jusić ističe kako su i Romi patili: „Kao i svi drugi narodi – i svi imamo ista prava i obaveze“.

A jedna od najsnažnijih romskih zajednica u Bosni i Hercegovini je romska zajednica u Tuzli. Obilježavanje Dana sjećanja na romske žrtve holokausta smatraju značajnim da bi društvo bilo upoznato sa prošlošću, koja mora biti opomena budućim naraštajima.

„Naročito kada vidimo jačanje desničarskih pokreta svugdje u Evropi, mnogo je bitno skrenuti pažnju na stradanje Roma“, upozorava Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika Tuzle u Službi za kulturu, sport i mlade.

Redžić je istakla da će krajem avgusta na sjednici Gradskog vijeća biti usvojen novi lokalni Akcioni plan za Rome.

“To su sve napori koje ulažemo kako bismo osnažili romsku zajednicu koja je u Tuzli jedna od najsnažnijih romskih zajednica u BiH”, kazala je Redžić.

Stav romskih udruženja je da je neophodno historiju romskog naroda uvesti u udžbenike, kao i da se status ove bh. zajednice mora ojačati te da nikako ne zaslužuju i ne smiju biti marginalizirani.

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen.

Tokom jula 1942. godine, svi Romi s područja tadašnje NDH deportovani su u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor.

Osim u Jasenovcu, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Hrvatske, BiH i dijelovima Srbije.

Jasenovački logor u kojm je bio posebno ograđen bodljikavom žicom logor C III, zapravo je bio logor u logoru pod nazivom Ciganski logor.

Pogubljeni Romi njih više od 60.000 zatrpavani su u selu Uštica u blizini Jasenovačkog logora i u Donjoj Gradini na drugoj obali Save gdje se nalazi stratište više od milion antifašista i žrtava ustaškog terora.

U noći između 2. i 3. augusta 1944. u gasnim komorama Auschwitza pogubljeno je 2.897 Roma u tzv. Porodičnom kampu za Cigane.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button