Novosti

Evropska unija finansira zapošljavanje Roma u BiH

Pojekat Evropske unije "Posao za sve" izrađen je u okviru godišnjeg programa IPA 2 za BiH za 2020. godinu, a rok za realizaciju je do 31. januara 2026. godine.

Vlada Republike Srpske danas je razmotrila Informaciju o realizaciju projekta Evropske unije “EU za zapošljavanje” (EU4Employment), čiji je cilj da se unapređenjem institucija poboljša zapošljavanje mladih, žena sa sela, nezaposlenih, osoba sa invaliditetom, niskokvalifikovanih osoba i Roma.

Pojekat Evropske unije “Posao za sve” izrađen je u okviru godišnjeg programa IPA 2 za BiH za 2020. godinu, a rok za realizaciju je do 31. januara 2026. godine.

Kako navode iz Vlade RS, budžet projekta iznosi pet miliona eura, a realizator je Međunarodna organizacija rada.

“Projektom će biti obezbijeđena grant sredstva u vrijednosti od 3,2 miliona eura za realizaciju inovativnih programa za zapošljavanje, stručno osposobljavanje, unapređenje zapošljivosti i aktivaciju ranjivih kategorija na tržištu rada”, saopštili su iz Vlade RS.

Ističu da se nakon realizacije projekta očekuje uvođenje najmanje pet inovativnih programa zapošljavanja, zapošljavanje 625 osoba iz ciljnih grupa, obezbjeđenje da 1.250 osoba koristi inovativne aktivne politike tržišta rada te unapređenje svijesti o tržištu rada najmanje 800 pripadnika romske populacije.

Dodaju da u projektu učestvuju relevantne institucije Republike Srpske, a u Upravnom odboru projekta će biti angažovani predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i JU Zavod za zapošljavanje.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button