Novosti

Delegacija State Departmenta se sastala sa predstavnicima romske zajednice u BiH

Delegacija odlazi iz BiH s boljim razumijevanjem uzroka izazova unutar zemlje i s osjećajem nade da bh. zagovornici ljudskih prava, prihvatanja i pomirenja mogu pobijediti, naveli su iz Ambasade SAD.

Visoka delegacija američke administracije boravila je u našoj državi, a između ostalog, sastali su se sa predstavnicima romske zajednice u BiH. Oni su time pokazali da su itekako zainteresovani za položaj romske manjine u BiH i da sa velikom pažnjom prate odnos vlasti prema ovoj zajednici.

Detalje o posjeti su objavili iz američke ambasade u Sarajevu.

„Bila je ovo fascinantna i dirljiva sedmica za Ambasadu SAD, jer smo ugostili delegaciju, ambasadoricu State Departmenta Deborah Lipstadt, specijalnu izaslanicu za praćenje i borbu protiv antisemitizma, Rashad Hussain, američkog ambasadora za međunarodne vjerske slobode, i Desirée Cormier Smith, specijalnu predstavnicu za rasnu jednakost i pravdu, koji su došli u BiH kako bi zajedno s ambasadorom Michaelom Murphyjem učestvovali u obilježavanju genocida u Srebrenici, te kako bi proveli vrijeme s liderima, zvaničnicima i građanima BiH, radeći na tome da BiH postane mjesto gdje svako ima svoje mjesto i glas, i gdje vlade na svim nivoima i zajednice rade zajedno na pomirenju, borbi protiv ekstremizma i govora mržnje, zaštiti ranjivog stanovništva i promoviranju dijaloga i integracije“, saopćili su iz američke ambasade na svom Twitter nalogu.

Ova delegacija se sastala sa vjerskim poglavarima, pripadnicima romske zajednice, predstavnicima udruženja žrtava iz cijele zemlje, te s grupom mladih, liderima civilnog društva i edukatorima.

„Delegacija odlazi iz BiH s boljim razumijevanjem uzroka izazova unutar zemlje i s osjećajem nade da bh. zagovornici ljudskih prava, prihvatanja i pomirenja mogu pobijediti“, naveli su iz Ambasade SAD.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button