Novosti

Manifestacija na Trgu djece Sarajeva za sjećanje na djecu ubijenu tokom opsade grada

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica kaže da je simbolično u performansu sudjelovalo 1601. dijete - onoliko koliko je djece i ubijeno tokom opsade grada u periodu 1992.-1995. godina

FENA Sanda Hrkić, Foto: Hazim Aljović

Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992-1995. godine obilježan je danas na Trgu djece Sarajeva posebnim programom, a u performansu je sudjelovalo 1.601 dijete.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica kaže da je simbolično u performansu sudjelovalo 1601. dijete – onoliko koliko je djece i ubijeno tokom opsade grada u periodu 1992.-1995. godina.

Kako je kazao, performans šalje na univerzalan način poruku Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ‘zato što u protekle tri decenije još nisu podigli nijednu optužnicu’.

Zaista, to saznanje nas roditelje duboko vrijeđa, to nas boli. To je otvorena rana, pored one rane koju smo dobili gubitkom nama najdražih bića. Tužilaštvo ne kažnjava one koji su činili tako brutalne zločine nad nedužnom djecom, a zločin koji ne bude kažnjen često se ponavlja – rekao je Grabovica u izjavi novinarima.

I Zdravka Gvožđar, majka Eldina Gvožđara ubijenog u septembru 1992. godine, naglašava važnost dostizanja pravde i kaže ‘hoćemo da neko odgovara za taj zločin nad djecom Sarajeva’.

Nije to narod, to su pojedinci. Zna se tačno koje je i gdje povukao obarač, ko je ispalio snajperski hitac, bacio granatu. Sve se tačno zna, postoje evidencije – istaknula je u izjavi novinarima.

Prisjeća se svog sina i kaže da je bio ‘jedno nevino dijete od devet godina, bez vjere i nacije, bez ikakvih političkih opredjeljenja’.

Bio je dijete koje je željelo da živi, da odraste. Nisu mu to dozvolili, kao ni ostaloj djeci opkoljenog Sarajeva – kazala je.

Na obilježavanju 5. maja – Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992.-1995. godina danas je ispričana jedna priča o tome koliko su važan mir i sloboda, da se zlo, koje je bilo tih 90-tih godina nikad nigdje ne ponovi, da sva djeca ovog svijeta žive u miru, slobodi i sreći.  

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete. Skupština Kantona Sarajevo proglasila je 5. maj za Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992. – 1995. godine. 

Manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, kao spomen na sve mališane ubijene od 1992. do 1995. godine, upriličena je u okviru Dana Kantona Sarajevo. Taj događaj organizirali su Skupština i Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 19995. godina, a naTrgu djece Sarajeva prisustvovali su brojni građani, kao i javnosti poznati ljudi iz raznih oblasti. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button