Novosti

Dodik izjavom o Novaku Đokoviću, ponovo uvrijedio sve Rome

Ovo je novi primjer skandalozne rasističke uvrede. Sjetimo se da je Dodik i ranije vrijeđao Rome, a jednom prilikom kazao je „s gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski“...

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostovao je sinoć na Radio-televiziji Srbije u emisiji “Oko”, a internetom je počeo kružiti snimak koji je navodno napravljen prije početka emisije, a u kojem se vidi kako Dodik u neobaveznom razgovoru sa voditeljem porodicu i saradnike Novaka Đokovića naziva „ciganijom“.

“Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u pi**u materinu, uf… Naši ljudi to doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao – auuu… ciganija poprilična mogu ti reći. Oni saradnici njegovi, još izgubi u polufinalu…”, rekao je Dodik.

Ovo je novi primjer skandalozne rasističke uvrede. Sjetimo se da je Dodik i ranije vrijeđao Rome, a jednom prilikom kazao je „s gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski“. U drugom slučaju, rekao je da ne prihvata imenovanje novog Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, navodeći da će političko Sarajevo “podržati svakog Visokog predstavnika koji radi protiv RS”. “On (Schmidt) će biti podržan pa taman da je, što narod kaže, crni Cigan”, kazao je tada Dodik.

Inače, reakcija javnosti na ovaj najnoviji slučaj je neadekvatna jer većina smatra da je Dodik uvrijedio Đokovića, dok je ovaj rasistički komentar prvenstveno uvreda romskog naroda.

U javnosti je još uvijek očito nedovoljno razvijena svijest o rasizmu, te ovakve izjave ne nailaze na adekvatnu osudu širih društvenih slojeva.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button