Novosti

Vlada TK dobila Zlatnu plaketu za zasluge u poboljšanju statusa romskog naroda

Odlukom Predsjedništva Internacionalne romske unije – 1971, na Skupštini, koja je održana 1. marta ove godine u Sibiu u Rumuniji, Vladi TK i Ministarstvu obrazovanja i nauke TK su dodijeljene zlatne plakete za zasluge u poboljšanju statusa romskog naroda.

Ova priznanja danas je premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću i ministru obrazovanja i nauke Ahmedu Omeroviću uručio dopredsjednik Unije Mehmed Mujić.

Mujić je kazao da je značajan doprinos Vlade TK integraciji Roma u sve društvene tokove i da je, posmatrajući cijelu BiH, Tuzlanski kanton lider u pogledu socijalne osjetljivosti i provedbe različitih programa za podršku romskoj populaciji.

“Stambeno zbrinjavanje, podrška u obrazovanju, stipendiranje, samo su neki od oblika pomoći kojima Vlada TK podržava ovu populaciju i, između ostalih, to su razlozi zbog kojih je njihov angažman i doprinos prepoznala i Internacionalna romska unija – 1971”, naveo je Mujić.

Premijer Halilagić je naglasio da će se Vlada Tuzlanskog kantona i dalje zalagati da Romi u BiH ostvaruju svoja puna ljudska prava i građanske slobode, te da kroz obrazovanje i stručna usavršavanja ispune svoje pune potencijale.

Kazao je da Romi, bez ikakve diskriminacije, moraju biti uključeni u sve društvene procese. Izgradnja i razvitak društva utemeljenog na demokratskim vrijednostima i slobodama, te zaštiti ljudskih i manjinskih prava je standard u radu Vlade Tuzlanskog kantona.

“Prije nekoliko dana, u okvirima obilježavanja Međunarodnog dana Roma, objavili smo i Konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i ostalih nacionalnih manjina u školskoj 2022/2023. godini. Pedeset srednjoškolaca će nakon završene konkursne procedure primiti stipendije u ukupnom iznosu od po 1.000 KM”, rekao je premijer Halilagić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, koji je u ime Ministarstva primio Zlatnu plaketu – saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button