Novosti

Popularni Gipsy Kings oduševili sarajevsku publiku

Tekst, foto i video: L.T.

Popularna grupa Gipsy Kings održala je sinoć dugo očekivani koncert u sarajevskoj Zetri.

Bend je predvodio slavni Nicholas Reyes, glavni vokal i jedan od osnivača benda koji u svojoj muzici donosi miks salse, flamenka i romske rapsodije.

Reyes je snimio sve najveće hitove ovog jedinstvenog muzičkog benda koji je i dobitnik  Grammyja.

Koncert su otvorili pjesmom Galaxia, a potom su se na repertoaru našle Quiero saber te hit Jobi joba kojim su rasplesali sve prisutne u olimpijskoj dvorani. Slijedile su pjesme Un amore, Pharaon, Para para, Liam..

Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu Rayes je govorio zbog čega su odabrali Sarajevo da bude dio turneje.

Sarajevo sam lično odabrao mimo turneje i želim se pokloniti toj publici. Poznajem historiju Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine. Jedva čekam da u kartu svojih turneja konačno upišem i Sarajevo – poručio je Reyes.

Obje porodice, iz kojih potiču članovi sastava, vode porijeklo iz Katalonije ali su se tokom španjolskog građanskog rata, poput dosta drugih porodica, nastanili u Francuskoj. Njihove prve pjesme bile su “Djobi Djoba” i “Bamboleo”, koje postaju vrlo popularne u Francuskoj, iako su dobile lošu kritiku purističara flamenca.

Članovi sastava Gipsy Kings dolaze iz dvije porodice: Reyes (kraljevi) i Baliardo. Porodica Baliardo u srodstvu je s francuskim flamenco glazbenikom poznatim pod pseudonimom Manitas de Plata.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button