Novosti

Otvoren konkurs za nagradu EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj

Ovogodišnje izdanje nagrade posvećeno je dimenziji uključivanja Roma u digitalnu agendu i zelenu ekonomiju.

Poziv za podnošenje prijava za petu Nagradu EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj otvoren je do 15. marta 2023. Ovogodišnje izdanje nagrade posvećeno je dimenziji uključivanja Roma u digitalnu agendu i zelenu ekonomiju, što predstavlja nove prilike za poboljšanje položaja ranjivih Roma i Romkinja u regiji u budućnosti.

Nagrada EU za integraciju Roma 2023. promovisat će privatne ili javne inicijative raznih relevantnih romskih i neromskih aktera – javnih institucija, privatnih kompanija i firmi, poslodavaca, nastavnika i organizacija civilnog društva – kako bi se poboljšala uloga Roma u provedbi i ostvarivanju koristi od zelene ekonomijea i digitalne agende.

Integracija Roma i dalje je ključni prioritet u procesu proširenja EU, a Evropska komisija predana je podržavanju i prepoznavanju rada romskih i neromskih javnih institucija, privatnih firmi, uključujući, ali ne ograničavajući se na poslodavce i pojedince kao što su nastavnici ili zdravstveni radnici, i organizacija civilnog društva koje su pomogle i ostvarile značajan napredak, konkretne održive rezultate i pozitivne promjene, saopćili su iz Evropske komisije.

Nagrada za 2023. godinu također potvrđuje predanost EU da podrži i oda priznanje radu na integraciji Roma. Ravnopravnost spolova i osnaživanje Romkinja u području zapošljavanja važna je dimenzija.

Nagrada EU za integraciju Roma ima za cilj potaknuti političku predanost i podršku uključivanju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Ovogodišnja nagrada koja u centar pažnje stavlja zelenu ekonomiju i digitalnu agendu je peto izdanje. Prvo izdanje nagrade prepoznalo je važnu ulogu koju imaju organizacije civilnog društva koje rade na integraciji Roma. Drugo izdanje promovisalo je uključivanje, integraciju i osnaživanje romske mladeži. Treće izdanje bilo je posvećeno “Nepoznatim herojima”, Romkinjama koje su svojim radom i zalaganjem unaprijedile društvenu integraciju Roma ili unijele pozitivne promjene u svoje zajednice. Četvrto izdanje bilo je posvećeno izvanrednim ljudima koji promovišu jednakost kroz zapošljavanje.

Nagradu finansira Evropska unija, a provodi Roma Active Albania.

Prijave se podnose do 15. marta 2023.

Više informacija o pravilima konkursa mogu se pronaći ovdje.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button