Novosti

BRČKO: Raste broj osoba zatečenih u prosjačenju

Prosjačenje je najizraženije u samom centru grada, gdje se svakodnevno mogu vidjeti osobe koje prosjače, a u većini slučajeva radi se o djeci koja su uglavnom prinuđena da to rade

Na području Brčko distrikta raste broj osoba koje se zatiču u prosjačenju. Policija Distrikta i ostale nadležne institucije u 2022. godini izdali su čak 637 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka što je za 45 zahtjeva više u odnosu na 2021. godinu.

Problem prosjačenja na području Brčko distrikta iz godine u godinu je veći unatoč aktivnostima koje Policija Distrikta provodi na njegovom suzbijanju i sprečavanju.

„U 2022. godini porastao je broj osoba koje su zatečene u izvršenju prekršajnih radnji prosjačenja, te je Osnovnom sudu Brčko distrikta upućeno 637 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, protiv isto toliko osoba koje su se bavile prosjačenjem, što je za 45 zahtjeva više u odnosu na godinu dana ranije“, kazala je Dževida Hukičević glasnogovornica Policije Brčko distrikta.

Prosjačenje je najizraženije u samom centru grada, gdje se svakodnevno mogu vidjeti osobe koje prosjače, a u većini slučajeva radi se o djeci koja su uglavnom prinuđena da to rade.

„Tokom prošle godine brčanska Policija je otvorila tri predmeta zbog sumnje za izvršeno krivično djelo trgovine ljudima, te je u jednom predmetu neodgovornim roditeljima oduzeto šestero djece koje su bile žrtve. Djeca su smještena u Sigurnu kuću, dok je za dvije osobe Tužiteljstvu Distrikta podnešeno izvješće zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo trgovina ljudima. Dva slučaju su još otvorena i istraga nije još okončana“, dodala je Hukičević.

Prema njenim riječima za prekršajne radnje prosjačenja u Brčko distriktu predviđene su novčane kazne od 100 do 500 KM, dok se za navođenje na prosjačenje kazna kreće od 500 do 1.000 KM. Policija Brčko distrikta će i u narednom razdoblju nastaviti planske aktivnosti na suzbijanju prosjačenja zajedno sa svim ostalim nadležnim Odjelima brčanske Vlade.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button