EU RomaNovosti

Uskoro se otvara prvi restoran romske kuhinje u Solunu

Pripreme za rad restorana su u toku, trenutno se montira oprema i sastavlja meni, a kako je najavljeno, punjena janjetina, romski paprikaš sa začinskim biljem i poseban pilav će biti najistaknutija jela

Redakcija

U februaru je planirano otvorenje prvog restorana s romskom kuhinjom u centru Soluna. Restoran “Amalin” je vrhunac višegodišnjih napora Udruženja Romkinja Dendropotamosa da u društvo integrišu žene koje pripadaju ranjivim grupama stanovništva.

Ovo će biti prvi neprofitni romski restoran u drugom najvećem gradu Grčke, a kuhat će i posluživati žene iz naselja Dendropotamos.

“Bio nam je to životni san. Udruženje se već 20 godina bori za inkluziju i promociju dobrih praksi. Šta može biti bolje nego istaći tradicionalnu romsku kuhinju”, kazala je predsjednica Udruženja Romkinja Dendropotamosa, Giannoula Magga.

Kako je istakla, romska kuhinja je posebna i vrijedi je probati, a istovremeno će se podržati ovaj važan projekat zajednice.

“To je najbolji način da pokažemo društvu da smo dio njega. Da nismo nevidljivi. U restoranu će raditi Romkinje. Kad kažem socijalno ugrožene, također govorimo i o bivšim zatvorenicama. Daćemo im podršku da pronađu svoj put”, naglasila je.

Pripreme za rad restorana su u toku, trenutno se montira oprema i sastavlja meni, a kako je najavljeno, punjena janjetina, romski paprikaš sa začinskim biljem i poseban pilav će biti najistaknutija jela.

“Amalin” bi svoja vrata trebao otvoriti 4. februara.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button