Novosti

Podignuta optužnica: Rome iz Viteza varali na kreditima, uskoro suđenje

Optuženima se stavlja na teret da su lokalno stanovništvo romske nacionalnosti naselja Sofa, općina Vitez, doveli u zabludu da na svoju štetu potpišu Ugovore o kreditima na iznose od 9.000,00 KM i 1.000,00 KM uz isplatu istim novca u iznosu od 500,00 KM, lažno im prikazujući da se radi o donaciji koju Mikrokreditna organizacija iz Sarajeva daje socijalno ugroženim kategorijama i nezaposlenim licima

D.M.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv D.J. zbog izvršenog produženog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, te A.Č., A.O., S.G. i T.T. zbog izvršenog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja, iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženima se stavlja na teret da su lokalno stanovništvo romske nacionalnosti naselja Sofa, općina Vitez, doveli u zabludu da na svoju štetu potpišu Ugovore o kreditima na iznose od 9.000,00 KM i 1.000,00 KM uz isplatu istim novca u iznosu od 500,00 KM, lažno im prikazujući da se radi o donaciji koju Mikrokreditna organizacija iz Sarajeva daje socijalno ugroženim kategorijama i nezaposlenim licima i koja sredstva neće morati vraćati, tražeći od istih da potpišu bjanko dokumentaciju, svjesni da na taj način mogu nastupiti štetne posljedice za oštećene i htijući to.

Zatim su naknadnim krivotvorenjem dokumenata u prostorijama fondacije, organizacijski dio Zenica, dodali ostalu dokumentaciju potrebnu za odobravanje kredita i to: plana otplate kredita, mjenice i mjenične izjave, iste pretvorili u kreditna zaduženja sačinjavanjem Ugovora o investicionom kreditu za stalna sredstva na iznose od 9.000,00 KM i Ugovor o DB- Enterprise kreditu za obrtna sredstva na iznos od 1.000,00 KM, vežući ih za jedno ime, i stavljajući potpise na dijelovima ugovora gdje su predviđeni potpisi kreditnih službenika koji su učestvovali u realizaciji kredita, isplati novčanih sredstava, a potom su sporni ugovori uneseni u elektronski sistem baze podataka i isti prikazani kao zaduženja oštećenih.

Predmetna optužnica je potvrđena u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku. U optužnici je predloženo saslušanje 64 svjedoka, jednog vještaka, čitanje i uvid u 468 materijalnih dokaza.

Kompletan tekst optužnice može se pročitati ovdje:

https://portalfo2.pravosudje.ba/vstvfo-api/vijest/download/98660

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button