Novosti

BRČKO: Do kraja naredne godine planira se zatvaranje kolektivnog centra Prutače i izgradnja 60 stanova

Stanovi će biti dodjeljeni raseljenim i licima u stanju socijalne potrebe koja su uglavnom romske nacionalnosti, a pravo na smještaj u novoizgrađenim stanovima u naselju Prutače će imati raseljena lica koja su do 25.12.2012. godine doselila na Prutače

M.H.

U Brčkom će do kraja 2024. godine biti završen projekat CEB II koji podrazumjeva zatvaranje kolektivnog centra Prutače i izgradnju 60 stanova u dvije stambene zgrade.

Vlada Brčko distrikta je odobrila dodatnih  2.3 miliona konvertibilnih maraka za potrebe realizacije ovog projekta jer uslijed ogromne stope  inflacije  kreditna sredstva koja su obezbjeđena od  Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 1.4 miliona eura nisu dovoljna za realizaciju projekta.

Plan je bio da se ovim novcem zatvori svih šest brčanskih kolektivnih centara, ali zbog nedostatka sredstava, odlukom Vlade Brčko distrikta pristupiće se zatvaranju alternativnog naselja Prutače.

Nakon otklanjanja mnogih admnistrativnih poteškoća naredni korak je raspisivanje javnog poziva za odabir najpovoljnijeg izvođača građevinskih radova. Realizacija projekta je započeta u 2021. godini kada je dio dotrajalih stambenih objekata srušen u naselju Prutače kako bi se obezbjedio prostor za izgradnju novih stanova. 

Rok koji je postavila Razvojna banka za završetak radova  je do kraja 2024-te godine.

Stanovi će biti dodjeljeni raseljenim i licima u stanju socijalne potrebe koja su uglavnom romske nacionalnosti, a pravo na smještaj u novoizgrađenim stanovima u naselju Prutače će imati raseljena lica koja su do 25.12.2012. godine doselila na Prutače.

Pored izdvojenih sredstava za realizaciju CEB II Projekta Vlada BD je usvojila Odluku o odobravanju sredstava iz fonda za nacionalne manjine u iznosu od 50.000,00 KM, kao i Program utroška sredstava za finansiranje programa i projekata čiji je cilj zaštita prava pripadnika nacionalnih manjina za 2022. godinu kojim se reguliše zaštita prava pripadnika nacionalnih manjina, očuvanje i promocija njihovih različitih kulturnih, etničkih, jezičkih, tradicionalnih i vjerskih identiteta te kulturnog nasljeđa.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button