Novosti

Ombudsmeni BiH povodom Međunarodnog dana tolerancije pozivaju na poštivanje različitosti

Saznanja do kojih Ombudsmeni dolaze kroz rad na pojedinačnim žalbama građana ili u postupcima istraživanja po službenoj dužnosti, nažalost pokazuju da je netolerancija i dalje prisutna u značajnoj mjeri, o čemu govori i podatak da u periodu od 1. januara – 15. novembra ove godine od ukupno zaprimljenih 2.496 predmeta 178 žalbe se odnose na različite oblike i osnove diskriminacije.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ povodom obilježavanja 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, pozivaju na poštivanje različitosti koje su nesporno prisutne između građana BiH, što predstavlja njenu istorijsku osobenost. 

Zakonom o zabrani diskriminacije je definiran pravni i institucionalni okvir za borbu protiv diskriminacije u Bosni i Hercegovini, a Instituciji ombudsmena je povjeren status “centralne institucije nadležne za zaštitu od diskriminacije”. Važni pomaci u implementaciji Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini su napravljeni, ali ključni mehanizmi i institucionalni akteri još uvijek se suočavaju s brojnim izazovima i problemima, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. 

Institucija ombudsmena u skladu sa svojim mandatom poduzima mjere s ciljem unapređenja ostvarivanja prava građana, slobode i napretka na svim područjima, kao i izgradnje društva zasnovanog na principima tolerancije, poštivanja, dijaloga i saradnje između različitih etničkih, vjerskih i jezičkih grupa. 

Ipak saznanja do kojih Ombudsmeni dolaze kroz rad na pojedinačnim žalbama građana ili u postupcima istraživanja po službenoj dužnosti, nažalost pokazuju da je netolerancija i dalje prisutna u značajnoj mjeri, o čemu govori i podatak da u periodu od 1. januara – 15. novembra ove godine od ukupno zaprimljenih 2.496 predmeta 178 žalbe se odnose na različite oblike i osnove diskriminacije.

Imajući to u vidu, Ombudsmeni ukazuju na obavezu suzbijanja diskriminacije po bilo kojem osnovu i pozivaju na međusobno uvažavanje i prihvatanje različitosti, te najoštrije osuđuju sve pokušaje propagiranja i širenja netrpeljivosti i netolerancije, što se naročito odnosi na oblast društvenih mreža, navodi se u saopćenju. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button