Novosti

Općina Centar finansijski podržala šampione inkluzije

Organizacija „Respekt“ je prva, i jedina organizacija ovog tipa u svijetu, koja je besplatna za svu djecu i mlade, i u kojoj, rame uz rame, na treningu, kao i na takmičenjima, uz tipičnu djecu, treniraju djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djeca bez roditeljskog staranja, djeca žrtve nasilja

D.Mrkić

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio je Organizaciju „Respekt“ i prisustvovao jednom od treninga treće najbolje amaterske ekipi u Evropi.

Općina Centar kontinuirano podržava projekte Respekta, a posljednji u nizu primjera je donacija finansijskih sredstava u iznosu od 3.000 maraka.

Načelnik Mandić naglasio je da Općina snažno podržava organizacije i projekte koji imaju za cilj inkluziju osoba sa poteškoćama u razvoju.

Respekt je jedinstven primjer inkluzije. Hvala vam na svemu što činite za svu našu djecu. Računajte i ubuduće na našu podršku – kazao je prilikom posjete načelnik Mandić.

Organizacija „Respekt“ je prva, i jedina organizacija ovog tipa u svijetu, koja je besplatna za svu djecu i mlade, i u kojoj, rame uz rame, na treningu, kao i na takmičenjima, uz tipičnu djecu, treniraju djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djeca bez roditeljskog staranja, djeca žrtve nasilja. Respekt je primjer inkluzije, prihvaćenosti kroz vannastavne aktivnosti, i postoji od 2014. godine, a čine ga četiri organizacione jedinice i to: ŽFK Respekt (ženski fudbalski klub – seniorke); FK Respekt (fudbalski klub – seniori); ŠF Respekt (škola fudbala-dječaci i djevojčice od 5 do 13 godina); Respekt TV (produkcija i YT kanal).

Za dosadašnji rad Organizacija „Respekt“ je osvojila prestižne nagrade a samo neke od njih su: Specijalno priznanje za popularizaciju i razvoj bosanskohercegovačkog sporta, Sportski savez Bosne i Hercegovine, 2015. godina; Certificate of Excellence, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, 2016. godina; Specijalna nagrada za ostvareni rezultat, Sportski savez BiH, 2017. godina; Priznanje „Šampioni inkluzije“, UNICEF BiH i Delegacija Evropske unije u BiH, 2018. godina; UEFA Children Award, UEFA, 2018. godina (prvi u BiH); Zahvalnica za izuzetne sportske rezultate i doprinos inkluziji, Općina Novi Grad; UEFA Bronze Award, Category Best Amateur Clubs, 2022. godina.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button