NovostiRegion

Nakon 25 godina: Hoće li Beograd dobiti park sa imenom Dušana Jovanovića

Dušana su samo zato što je bio Rom, na smrt pretukla dvojica pripadnika neonacističke grupe skinheds

M.M.K

Pre 25 godina u centru Beograda ubijeno je dete, tada 14-godišnji Dušan Jovanović. Četvrt veka kasnije, na mestu gde je Dušan stradao predstavnici Inicijative A11 postavili su spomen-tablu “Park Dušana Jovanovića”, u nadi da će Komisija za spomenike i zvanično odlučiti da park u blizini i škola u koju je išao ovaj romski dečak ponese njegovo ime.

Dušana su samo zato što je bio Rom, na smrt pretukla dvojica pripadnika neonacističke grupe skinheds. Kako su tada imali 17 godina, osuđeni su na po 10 godina zatvora i nisu je odležali do kraja, već su ranije (2004. godine.) pušteni na slobodu.

Predstavnici organizacije  „Ne davimo Beograd“, kao  i odborničke grupe „Moramo“, položili su vence na spomen-ploču posvećenu Dušanu Jovanoviću u Beogradskoj ulici, dok je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A 11, ispred Pravnog fakulteta, organizovala skup povodom sećanja na ubijenog dečaka.

Istakli su da je ova godišnjica prilika da Beograd dostojno obeleži Dušanovu tragičnu smrt. Zato su nakon okupljanja u 18 časova i minuta ćutanja u Beogradskoj 35, na mestu gde je Dušan ubijen, u park „Mitićeva rupa“ postavili tablu „Park Dušana Jovanovića“.

Nadamo se da će ova simbolična tabla, stajati kratko na tom mestu i da će Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica ubrzo doneti zvaničnu odluku kojom će ovaj park, u neposrednoj blizini mesta na kom je Dušan ubijen i škole u koju je išao, poneti njegovo ime – naveli su u saopštenju iz A11 organizacije.

Podsetimo, poslednjeg vikenda u julu u Srbiji je održan još jedan memorijalni turnir u znak sećanja na Dušana Jovanovića. O tome koliko je važno da ne zaboravimo na ovakve tragedije kako bismo sprečili da se slične dogode, razgovarali smo tada sa aktivistkinjom, pravnicom i borkinjom za ljudska prava, Marinom Simeunović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button