NovostiRegion

Podsticanje stereotipa i diskriminacije u obrazovnom sistemu Republike Srbije

Pokret Opre Roma Srbija je kroz dopis javnosti o korišćenju istorijsko uvredljivog i protivzakonitog naziva za Rome u lektiri za treći razred osnovne škole ukazao na etničku pristrasnost koja postoji u obrazovnom sistemu Srbije

Pokret Opre Roma Srbija saopštio je nedavno da je obrazovni sistem Republike Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici, zbog toga što se u obrazovnim ustanovama u planu i programu našao sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome. Kako najavljuju, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti podneće tužbu protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett.

Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini?
Oni kad se čeka večera bez ručka.

Ovaj dijalog u jednom od udžbenika Izdavačke kuće Klett povredio je brojne Rome širom Srbije, ali i sve one koji se bore i zalažu da se deca u školama uče pravim vrednostima. Ističu da svi oni koji ovaj razgovor objašnjavaju delom koji spada u tradiciju zaboravljaju na osnovne činjenice.

Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine, jer naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo Ciganima? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem – ocenjuje pokret.

U saopštenju  Pokreta Opre Roma se navodi i da država odobrava udžbenike koji se koriste u obrazovnom sistemu.

Iako izdavači tvrde da su multikulturalni i da poštuju različitost svih ljudi, nijedan od udžbenika ne istražuje ili uči o rasizmu protiv Roma u istoriji Srbije –  upozoravaju iz ovog  Pokreta.

Takođe nagralašaju i da  nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno opravdajući obespravljenost Roma.

Sve to kasnije se odražava rasprostranjeno neznanje i neodgovornost prema rasizmu i njegovom istorijskom nasledju.

Često, nastavnici u učionicama umanjuju ili previđaju rasizam protiv Roma, mnogi čak i podstiču rasizam protiv Roma. To povećava etničku distancu i stigmu što onemogućava ozdravljenje srpskog društva od istorije rasizma prema Romima – dodali su u saopštenju.

Naglašeno je da obrazovni sistem obučava buduće generacije i kao takav ima najvišu odgovornost da koristi anti-rasistički pedagoški pristup prema Romima.

S tim u vezi, pokret Opre Roma Srbija će poslati pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett zbog diskriminacije i zahtevati da se ovakav sadržaj ukloni iz školskih programa – dodali su u saopštenju iz  Pokreta.

Pokret Opre Roma Srbija je kroz dopis javnosti o korišćenju istorijsko uvredljivog i protivzakonitog naziva za Rome u lektiri za treći razred osnovne škole ukazao na etničku pristrasnost koja postoji u obrazovnom sistemu Srbije.

Kako navode u Pokretu Ministarstvo prosvete je kroz svoje saopštenje navelo da  nije nadležno za propisivanje i odobravanje sadržaja lektira“.

Inače, u poslednjem saopštenju Opre Roma navodi se da je Izdavačka kuća Klett objavila saopštenje u kojem navode da će pitalicu u kojoj je korišćena istorijski uvredljiva reč za Rome zameniti drugom a navedenu izbaciti iz udžbenika. U istom saopštenju se Izdavačka kuća izvinjava romskoj zajednici. Na ovo saopštenje, reagovao je i Pokret Opre Roma:

“Ovakav potez Klett-a i izvinjenje je minimum i prihvatićemo ga onda kada politika izdavačke kuće bude inkluzivna i progresivna po romsku zajednicu. Mi smo svakako svesni da brisanje ove pitalice ne menja suštinu odnosa i tretman prema romskoj zajednici ali je korak u dobrom pravcu jer predstavlja kontinuitet naše istorijske borbe protiv nejednakosti.”

Zaključuju i da ih brine činjenica da su od Ministra prosvete dobili neočekivan odgovor da sporna pitalica nije deo odgovornosti Ministarstva, ali da i dalje očekuju  poziv na razgovor oko ovog slučaja u kontekstu rešavanja mnogo dubljeg problema u obrazovanju koji zahteva sistemski pristup.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button