Novosti

Svečano otvorena 8. po redu zgrada socijalnog stanovanja u Kaknju

Stanovi su dodijeljeni Kasemi Ramić, Ramki Beganović, Fati Bajrić, Fatimi Sejdić, Belmi Sejdić, Zuhri Seferović, Izetu Ahmetoviću i Nedžadu Musiću.

U kakanjskom naselju Varda danas je u okviru “Projekta stambenog zbrinjavanja Roma na području općine Kakanj” upriličena svečanost dodjele ključeva i primopredaja novoizgrađene osme po redu zgrade socijalnog stanovanja sa 8 stambenih jedinica u koje su smještene socijalno ugrožene porodice Roma.

Primarni cilj Programa stambenog zbrinjavanja Roma jeste da se osiguraju trajna i održiva stambena rješenja korisnicima ovog programa. Do sada je Programom na području općine Kakanj izgrađeno osam stambenih zgrada čime je obezbjeđen dom za 58 romskih porodica.

Radove čija je ukupna ugovorena vrijednost 420.720 KM finansirali su “Caritas” Švicarske sa 210.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa 100.000 KM i Općina Kakanj sa 110.720 KM.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je u svom govoru istakao: “Potpisali smo ugovor i za devetu zgradu socijalnog stanovanja, a onda nastavljamo razrađivati naše projektne aplikacije i za desetu, ali i za sljededeće zgrade u skladu sa listama korisnika koji trebaju u narednom periodu da dobiju stanove. Vjerujem da će i današnja grupa od osam porodica biti zadovoljna sa stanovima koje će dobiti i naravno vjerujem da će ih koristiti u najboljem mogućem obliku.”

Stanovi su dodijeljeni Kasemi Ramić, Ramki Beganović, Fati Bajrić, Fatimi Sejdić, Belmi Sejdić, Zuhri Seferović, Izetu Ahmetoviću i Nedžadu Musiću. Svečanosti su prisustvovali i Saliha Džudelija u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u ime Caritasa Švicarske prisutnima se obratio Daniel Bronkal, regionalni direktor za Zapadni Balkan.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button