Novosti

Nastavljena podrška romskim porodicama u naselju Mošćanica, isporučene peći za loženje

U ovom naselju već tri decenije živi nekoliko romskih porodica.

Tri romske porodice: Kinđaj, Smajović i Avdi iz naselja Mošćanica dobile su danas peći za loženje koje će im omogućiti da lakše prebrode narednu, ali i sve buduće zime.

U ovom naselju na Mošćanici već tri decenije živi nekoliko romskih porodica. Nakon saznanja da ove porodice žive u teškim uslovima, te da strahuju od predstojeće zime jer nemaju peći za zagrijavanje, načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić naložio je da im se hitno pomogne.

U domaćinstvu porodice Kinđaj živi njih sedmero, od čega petero djece.

“Znači nam mnogo ova pomoć. Ne radimo nigdje i nemamo stalna primanja. Muž svašta radi, sve što stigne, traži posao, ali dosad nije uspio da se za stalno zaposli”, ispričala je Selvija Kinđaj, te dodala: “Zahvalni smo veoma načelniku Hadžibajriću. Ovo mnogo znači romskim porodicama jer živimo u teškim uslovima. Ovo nije jedini vid pomoći koju nam Općina Stari Grad Sarajevo pruža. Načelnik Hadžibajrić nam izlazi u susret već godinama i pomaže na razne načine, ali situacija je veoma teška“.

Nove peći za loženje uručene su sedmočlanoj porodici Smajović i devetočlanoj porodici Avdi.

„Imam dvoje male djece i zaista nam je bila neophodna peć za loženje. Mnogo smo se plašili kako ćemo kad zima dođe. Veoma smo zahvalni načelniku koji nam stalno pomaže“, ispričala je Magnesa Smajović.

Zumrita Avdi na Mošćanici živi sa suprugom i sedmero djece (pet kćerki i dva sina).

„Nas je puno, niko nema stalni posao, snalazimo se svakako, tako da je nama svaka pomoć dobro došla. Hrana je posebno poskupila, a nama treba puno jer nas je devetero u domaćinstvu. Zamislite koliko nam samo hrane dnevno treba, tako da smo veoma zahvalni i na prehrambenim paketima koje dobivamo od Općine“, izjavila je Zumrita Avdi.

Podsjećamo da je ovoj maloj romskoj zajedici Općina Stari Grad Sarajevo 2009. godine izgradila objekat u kojem živi šest romskih porodica iz Starog Grada. Općina Stari Grad Sarajevo u okviru svojih mogućnosti nastoji kroz brojne aktivnosti pomoći populaciji Roma s ciljem unapređenja njihovih životnih uslova, kazali su iz ove općine.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button