Novosti

Drljača: Nastavak projekata socijalizacije i inkluzije osoba sa invaliditetom

Turnir daje šansu svima da osjete takmičarski sportski duh, zajedništvo te da se bore za sebe, ekipu i za svoju budućnost, bez obzira na poteškoće i probleme koje imaju.

Mininogometni inkluzivni turnir 3×3 održan je danas na Vilsonovom šetalištu u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na početku turnira sve prisutne učesnike pozdravio je zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača koji je kazao da je glavni cilj tog turnira, kao projekta, jačanje inkluzije osoba sa invaliditetom i poticanje njihove sposobnosti da se što aktivnije uključe u sve oblasti društva.

Turnir, dodao je, daje šansu svima da osjete takmičarski sportski duh, zajedništvo te da se bore za sebe, ekipu i za svoju budućnost, bez obzira na poteškoće i probleme koje imaju.

– Ovaj turnir pokazuje i koliko smo kao društvo sazreli da pomognemo i podržimo osobe sa invaliditetom i djecu sa poteškoćama u razvoju. Isti predstavlja i kontinuitet aktivnosti Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike na podršci projektima koji za cilj imaju što jaču i snažniju socijalizaciju i inkluziju osoba sa invaliditetom i djece sa poteškoćama u razvoju – naglasio je.

Na turniru su učešće uzele ekipe Udruženja “Oaza” Sarajevo, Zavoda za zbrinjavanje mentano invalidnih lica – Drin, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavoda za zbrinjavanje i mentalno invalidnih lica i omladine Pazarić te škola fudbala Fair play Hrasnica.

S obzirom na period pandemije u kome se ova manifestacija nije mogla održati prethodne dvije godine, priređen je posebno interesantan i širok program.

Turnir predstavlja nastavak tradicije koja je započeta u predpandemijsko vrijeme te predstavlja posebnu radost štićenika svih zavoda, posebno uzimajući u obzir da je Covid-19 zaustavio ritual druženja koji je svake godine mamio njihove osmijehe i stvarao nova prijateljstva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button