Novosti

Promocija filma ‘Lične priče’ i panel diskusija o rodno zasnovanom nasilju

U tuzlanskoj galeriji Mandžić promoviran je dokumentarni film “Lične priče” i održana panel diskusija o rodno zasnovanom nasilju nad ženama s invaliditetom u organizaciji Informativnog centra Lotos. 

Tekst: Edin Skokić, FOTO FENA /Promocija filma u galeriji Mandžić

Izvršni direktor IC Lotos Suvad Zahirović navodi da su prepoznali potrebu govora o položaju žena s invaliditetom u našoj zajednici i nasilju nad ženama sa invaliditetom. 

Ovaj film je doprinos da zajednica bude informisana o tome, da nasilje ne poznaje granice, nasilnici ne biraju žrtve, a s obzirom da se radi o ženama s invaliditetom kao jednoj od najmarginalizovanijih grupa koje aktuelizujemo, ovaj fenomen je još izraženiji jer osjećaj bespomoćnost za koji je razlog i invalidnost žrtve, takve žrtve stavlja u još jedan dodatni položaj i zajednica toga mora biti svjesna – kazao je Zahirović.

Kampanju IC Lotos podržala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Poenta filma je da je potrebno jako malo da se neko otvori, da potraži pomoć i da mi kao društvo reagujemo. Zajednički smo progovorili o nasilju nad ženama s invaliditetom. Promocija filma ‘Lične priče’ koji govori na koji način građani, da tako kažem posmatrači, možemo učestvovati da zaustavimo nasilje i ublažimo njegove posljedice – kaže projekt menadžerica IC Lotos Sandra Marković.  

Adisa Kišić iz IC Lotos ocijenila je da se žene s invaliditetom suočavaju sa višestrukom diskriminacijom. Pored brojnih problema na koje nailaze u svakodnevnom životu povećan je i rizik od nasilja nad ženama sa invaliditetom.

Ovom aktivnošću aktualiziramo temu koja je izuzetno osjetljiva. Moramo pokušati iznaći insitucionalna rješenja i da vratimo povjerenje ženama sa invaliditetom u institucije – kazala je ona. 

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button