Novosti

U Sarajevu održana treća Bh. Povorka ponosa uz moto: Porodično okupljanje

„Nasilje u porodici, nasilje prema manjinama, nasilje prema slabijima ili nasilje prema LGBTIQ osobama, sve su to problemi protiv kojih institucije treba da se bore i da osiguraju sigurnost za sve građane“, zaključak je ovogodišnje Povorke.

Treća Bh. Povorka ponosa održana je danas u Sarajevu pod motom “Porodično okupljanje”. Povorci se pridružilo preko 1.500 građana i građanki kako Sarajeva tako i drugih gradova BiH te gosti iz regije i Evrope.

Povorka se kretala od Vječne vatre do platoa između Historijskog i Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Učesnici su kao glavnu poruku uzvikivali „Mi smo porodica“, „Njihova ljubav nije grijeh“ i „Ljubav nije privilegija“, a cjelokupni događaj i ove godine su obilježile jake sigurnosne snage.

Ono što je obilježilo ovogodišnju Povorku jeste i to da su mnogi učesnici izašli sa cijelim porodicama pa je primjetno bilo dosta djece kao i osoba svih generacija.

O Povorci ponosa razgovarali smo sa Anisom Pračić-Šehić, jednom od organizatorica.

„Uspjeli smo kao tim da iskoordinišemo sa nadležnim institucijama kako bi osigurali naš protest i vjerujemo da će sve proći u najboljem redu. Ogroman je novac u pitanju. Dobili smo od premijera KS, gospodina Forte određenu svotu novca. Ostalo obezbjeđujemo putem donacija“, kazala je Pračić -Šehić, dodavši kako je prisustvo porodica veliki iskorak, „zbog toga što LGBT osobe imaju svoje porodice i gradimo ih. Veliki je iskorak kada znate da vas roditelji podržavaju“.

Na ovogodišnjoj Povorci je, između ostalog, istaknuto i to da se traži Zakon o javnom okupljanju u KS i u drugim kantonima, kojim se prepoznaje porodica, kao i zahtjev o Zakonu o istospolnom partnerstvu.

Dina Bajrektarević, jedna od organizatorica Bh. povorke ponosa istakla je da se danas šetalo za porodice.

„Danas smo tu da pokažemo kako vrijeme uopšte nije toliko konvencionalno i tradicionalno, te da je porodica fleksibilan konstrukt koji se oduvijek gradio isključivo oko vrijednosti ljubavi, podrške i razumijevanja”, kazala je.

Navodi da ima podršku roditelja i porodice.

„Moj problem leži u društvu, među zakonima i institucijama, koje nas ne prepoznaju kao validne. Guraju nas u naša četiri zida”, poručila je.

Podršku Povorci dolaskom kod Vječne vatre dali su i predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, kao i ambasadori Njemačke, Nizozemske, Austrije i druge ličnosti iz javnog života.

„Bitno je da se o ljudskim i građanskim pravima ne raspravlja. Tolerancija je budućnost Bosne i Hercegovine“, poručio je Forto.

„Ulice su zatvorene zbog homofobije, fašizma i nasilja, a ne radi nas“,  poruka je sa završnog govora treće Bh. Povorke ponosa, a ispred organizacionog odbora naglašeno je da se učesnici Povorke ponosa bore protiv nasilja u porodici, ali i cjelokupnom društvu, bez obzira čime ono bilo izazvano.

„Nasilje u porodici, nasilje prema manjinama, nasilje prema slabijima ili nasilje prema LGBTIQ osobama, sve su to problemi protiv kojih institucije treba da se bore i da osiguraju sigurnost za sve građane“, zaključak je ovogodišnje Povorke.

U Sarajevu je danas zatraženo da se podigne nivo demokratičnosti samih propisa, jednakost  za sve, sloboda i ravnopravnost.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button