Novosti

TUŽILAŠTVO BD: Dokazana krivica zbog radne eksploatacije i zlostavljanja malodobne djece

Zbog prisiljavanja na prosječenje, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, petero malodobne djece i vanbračne supruge, H. M. je pred Osnovnim sudom u Brčkom pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca

Piše: M. Husić

Brčko distrikt u proteklih godinu dana učinio je značajne napore na suzbijanju eksploatacije maloljetnika. Pored Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti Brčko distrikta koji nalaže da će samo djeca koja su uključena u obrazovni sistem imati pravo na dječiji dodatak, značajni napori uloženi su na borbu protiv maloljetničkog eksploatisanja u vidu prosijačenja.

U prilog pozitivnim mjerama je i pomaka rada Tužilaštva Brčko distrikta, koje je dokazalo krivicu protiv H. M., optuženog da je u posljednje dvije godine u mjestu Prutače kod Brčkog, radno eksploatisao i zlostavljao svoju malodobnu djecu.

Zbog prisiljavanja na prosječenje, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, petero malodobne djece i vanbračne supruge, H. M. je pred Osnovnim sudom u Brčkom pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca.

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je H. M, jer je tokom 2020. i 2021. godine, s ciljem njihovog iskorištavanja, prisiljavao i navodio na prosjačenje svoju socijalno i obrazovno zapuštenu djecu.

Njemu je stavljeno na teret da je djeci zabranjivao odlazak u školu, te ih prisiljavao i navodio da odlaze na ulicu i prosjačenjem pribavljaju novčana sredstva od najmanje 50 maraka dnevno. Pri tome je njih dvoje, u prisustvu ostalih, stalno izlagao fizičkom nasilju prijeteći svima da će im se desiti isto ako ga ne budu slušali i donosili mu novac ili odbijali da idu u prosjačenje.

Navodi se da je u alkoholiziranom stanju, u kući u kojoj je živio s njima, djecu i vanbračnu suprugu svakodnevno fizički zlostavljao i vrijeđao pogrdnim i ponižavajućim riječima i istjerivao ih iz kuće, ugrozivši tjelesnu cjelovitost i mir članova porodice.

Kako se dalje navodi u optužnici, H.M. je vlastitu djecu doveo u stanje bespomoćnosti i straha tako da su svakodnevno, od ranih jutarnjih sati na području Brčkog, Srebrenika i Tuzle, gdje ih je dovozio i nadzirao, prosili po ulicama i ugostiteljskim objektima. Pošto bi prikupile određenu količinu novca, žrtve bi ga predavale ili majci ili H. M, koji bi novac trošio na dugovanja i kupovinu alkoholnih pića.

Pošto je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe, H.M. je pravosnažno osuđen za krivična djela trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i nasilja u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona).

Nakon suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button