Novosti

Adis Ahmetović: Provedba presude Sejdić-Finci mora biti u fokusu pregovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH

Pregovori o reformi izbornog zakona stoga, prema njegovim riječima, moraju uključiti potrebne reformske procese za jačanje izbornog procesa i eliminirati postojeću diskriminaciju

D.M.

Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom parlamentu – Bundestagu, poručio je da provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava mora biti u fokusu pregovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH, dok bi takozvano “legitimno predstavljanje” samo produbilo podjele.

Ahmetović je u saopćenju naveo da su pregovori o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini postavljanje temelja za prevladavanje etničkih podjela.

„Sveobuhvatna reforma Izbornog zakona korak je prema političkoj stabilizaciji i jačanju pluralističkog demokratskog civilnog društva u Bosni i Hercegovini“, istakao je Ahmetović.

Pregovori o reformi izbornog zakona stoga, prema njegovim riječima, moraju uključiti potrebne reformske procese za jačanje izbornog procesa i eliminirati postojeću diskriminaciju.

„Suštinska provedba odluka Evropskog suda od ljudska prava, kao što je presuda Sejdić-Finci iz 2009. godine, apsolutno je ključna u reformi izbornog zakona. Najvažniji politički cilj mora biti prevladavanje etničkih podjela u zemlji. Raspravljano načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, s druge strane, doprinijelo bi produbljivanju podjela i otežalo bi provedbu odluka“, naglasio je.

Pritom, trenutni pregovori o sveobuhvatnoj izbornoj reformi ne smiju dovesti do odgode oktobarskih izbora 2022.

„Održavanje izbora u oktobru trebalo bi biti prioritet. Oni moraju biti pošteni, transparentni i bez manipulacija. Ako pregovori o reformi izbornog zakona ne daju rezultat prije izbora u skladu s presudama Evropskog suda u ljudska prava, među ostalima, novi pokušaj sveobuhvatne reforme Izbornog zakona treba napraviti ubrzo nakon izbora“, zaključio je Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu.

Podsjetimo, u Neumu su u toku pregovori o Izmjenama Izbornog zakona.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button