Novosti

Romski jezik konačno na Google Translateu

Zahvaljujući korištenju naprednih modela umjetne inteligencije (AI), Google je uspio dodati stotine jezika, kako onih poznatijih, tako i nekih manjih. Mogućnost prevođenja sa romskog ili na romski jezik, kojim govore romske zajednice širom svijeta, velika je inovacija.

Google je objavio da je u svoj program za prevođenje dodao 110 novih jezika, uključujući romski. Ovo značajno ažuriranje predstavlja najveće proširenje jezičke podrške u historiji Googlea i otvara nove mogućnosti komunikacije za više od 614 miliona ljudi širom svijeta.

Cilj Google Translatea je ukloniti jezičke barijere i pomoći ljudima da bolje razumiju svijet oko sebe. Zahvaljujući korištenju naprednih modela umjetne inteligencije (AI), Google je uspio dodati stotine jezika, kako onih poznatijih, tako i nekih manjih.

Mogućnost prevođenja sa romskog ili na romski jezik, kojim govore romske zajednice širom svijeta, velika je inovacija.

“Pozdravljamo ovo ažuriranje i dugo smo ga čekali!” objavila je Mreža evropskih romskih organizacija. Prilikom dodavanja novih jezika u Google prevodilac, mnogi faktori se uzimaju u obzir, uključujući dijalekte, različite standarde pravopisa i regionalne varijacije.

Mnogi jezici nemaju jedan standardni, jedinstveni oblik, što znači da ne postoji njihova “ispravna” varijanta. Iz tog razloga Google daje sve od sebe kako bi dao prioritet najčešće korištenim varijantama svakog jezika.

“Naprimjer, romski je jezik koji ima mnogo dijalekata širom Evrope. Naši modeli proizvode tekst koji je najbliži južno vlaškom romskom, često korištenoj varijanti na internetu. Ali također miješa i elemente drugih, poput sjeverno vlaškog i balkanskog romskog”, stoji u saopćenju Google-a.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button