Novosti

Nagrađen trud i uspjeh 50 srednjoškolaca romske i drugih nacionalnih manjina u TK

Onaj ko pohađa srednje obrazovanje ima priliku da dobije kompetencije  kojima će moći aktivno da učestvuje na tržištu rada, na taj način da dobije posao i da u potpunosti bude integrisan u naše društvo, kazao je ministar obrazovanja.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je danas potpisivanje ugovora za 50 stipendija redovnim učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina.

Da se ne radi samo o finanasijskoj podršci za učenike i njihove roditelje nego i svojevrsnom mehanizmu njihove integracije u društvo, naglasio je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

– Onaj ko pohađa srednje obrazovanje ima priliku da dobije kompetencije  kojima će moći aktivno da učestvuje na tržištu rada, na taj način da dobije posao i da u potpunosti bude integrisan u naše društvo. Tako da ova stipendija ima efekat potpune integracije Roma i drugih nacionalnih manjina u naše društvo. Riječ je o 50 učenika koji će dobiti stipendije od 1000 KM a među njima je 47 Roma, jedan Makedonac i dva Albanca – kazao je ministar Omerović.

Saradnik za romska pitanja u Ministarstvu obrazovanja TK Mehmed Mujić naglasio je da je ostvaren njegov san i višegodišnja borba za povećanje broja djece u obrazovnom procesu.

– Tuzlanski kanton prednjači u FBiH kada je u pitanju stipendiranje nadarene djece romske nacionalnosti i veoma sam na tome zahvalan Vladi TK i resornom ministru Omeroviću – kazao je saradnik Mujić.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK ima kontinuitet u nagrađivanju nadarenih učenika u svim oblastima. Sve je više romske djece uključene u nastavni proces i to je, prema riječima ministra Omerovića, rezultat mjera javne politike koje provodi Vlada TK.

– Jedna od njih je donošenje nastavnog plana i programa za romski jezik, koji smo prvi u BiH donijeli. Uskoro ćemo dati i prve saglasnosti i od sljedeće školske godine će u nekoliko osnovnih škola biti izučavan romski jezik. Također veći je i broj učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole, a između  ostalog tome doprinose i stipendije ali i druga podrška koju mi pružamo – kazao je Mujić, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona. 

Srodni artikli

Back to top button