Novosti

Srđan Puhalo na Povorci ponosa: Trebamo podržati borbu svake manjine za njezina prava

Tu nema velike filozofije, ako su njihova ljudska prava ugrožena treba se boriti za njih, danas su to oni, sutra može biti bilo ko. Nedostaje nam solidarnosti i zato sam ovdje, rekao je Puhalo

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas se održava peta po redu Povorka ponosa. Pod sloganom “Volim da se ne bojim” ulicama Sarajeva danas defiluje veliki broj učesnika.

“Bh. povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu. Dobili smo upite iz zajednice da li mogu da unesu palestinske zastave na povorku, jer je palestinska zastava od zajednice prepoznata kao simbol otpora. Stoga je sasvim razumljivo što ćemo za ovogodišnju povorku dopustiti da se tokom povorke, pored pride simbola i zastava, nose i palestinske poruke i zastave. Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije”, objavili su iz Bh. povorke ponosa.

Podršku petoj Povorci ponosa dao je analitičar i psiholog Srđan Puhalo.

“Važno je zato što trebamo podržati borbu svake manjine za njezina prava. Tu nema velike filozofije, ako su njihova ljudska prava ugrožena treba se boriti za njih, danas su to oni, sutra može biti bilo ko. Nedostaje nam solidarnosti i zato sam ovdje”, rekao je Puhalo za Radiosarajevo.ba.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button