Novosti

Lik i djelo Šabana Bajramovića pred Amerikancima: Otvorena izložba u čast muzičara

Postavku pod nazivom „Od siromaha do kralja romske muzike„ koja će biti izložena šest mjeseci, zajednički su organizovali Muzej džeza i muzički festival „Nišvil“

U Muzeju džeza u Nju Orleansu otvorena je i u toku je izložba o liku i djelu romskog umjetnika i muzičara Šabana Bajramovića (1936-2008).

Postavku pod nazivom „Od siromaha do kralja romske muzike„ koja će biti izložena šest mjeseci, zajednički su organizovali Muzej džeza i muzički festival „Nišvil“, objavio je Glas Amerike.

Predstavljen je razvoj muzičke karijere ovog umjetnika, izvori inspiracije za njegovih više od 700 pjesama, razlozi zbog kojih je odlučio da se bavi džez muzikom.

Takkođer su izloženi lični predmeti Šabana Bajramovića, ploče, posteri sa koncerata, prikazuje se dokumentarni film o njegovom životu, a izložena je i njegova originalna statua koju „Nišvil“ dodjeljuje izvođačima za najbolju kombinaciju džeza s drugim muzičkim pravcima.

Posjetioci mogu da, dok razgledaju izložbu, slušaju nekoliko pjesama autora koristeći QR kodove posredstvom mobilnih telefona.

Šaban Bajramović bio je niški umjetnik romskog porijekla. Snimio je dvadeset albuma i gotovo pedeset singlova. Glumio je i u filmovima „Nedeljni ručak“ Milana Jelića i „Anđeo čuvar“ Gorana Paskaljevića, „Gypsy Magic“ Stoleta Popova i „Crna mačka, beli mačor“ Emira Kusturice.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button