Region

Povjerenica Srbije traži da se poslanik Nestorović izvini Romima

Javni funkcioneri i javne ličnosti imaju posebnu odgovornost za javno izgovorene riječi i treba da imaju pojačanu svijest da svojim izjavama ne smiju da podstiču predrasude i stereotipe.

Narodni poslanik grupe “Mi snaga naroda” u Skupštini Srbije, Branimir Nestorović prekršio je zakon i uvrijedio Rome i Romkinje izjavama na televiziji s nacionalnom frekvencijom, i dužan je da se javno izvini, mišljenje je Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti o pritužbi koju je podnijela “Inicijativa A11”.

Nevladina organizacija “Inicijativa A11” saopštila je 13. juna na svom sajtu da je podnijela pritužbu pošto je Nestorović 22. februara na televiziji Happy “uputio diskriminatorne izjave koje se podudaraju sa podjednako zabrinjavajućim stavovima o Romima koje je prethodno iznio u Narodnoj skupštini”.

U emisiji pomenute televizije, Nestorović je pogrdno upotrijebio riječ “Cigani”, u skladu sa široko rasprostranjenim stereotipima koji vladaju o pripadnicima romske nacionalne manjine. Takođe, on je u sali Narodne skupštine predstavnike opozicije nazvao “Ciganima”, a njihovo ponašanje “ciganijom”, otvoreno šaljući rasističke i diskriminatorne poruke o Romima i Romkinjama.

U saopštenju nevladine organizacije A11 stoji da je Povjerenica, kao odgovor na njihovu pritužbu iz februara mjeseca, preporučila Nestoroviću da se pisanim putem javno izvini Romima i Romkinjama čija je prava povrijedio, a ukoliko to ne učini, biće donijeto rješenje o izricanju mjere opomene.

Nestorović je time teško prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, zaključak je i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

Ona je u mišljenju istakla da “javni funkcioneri i javne ličnosti imaju posebnu odgovornost za javno izgovorene riječi i treba da imaju pojačanu svijest da svojim izjavama ne smiju da podstiču predrasude i stereotipe”.

Prethodno su reagovala i romska udruženja, a pokret Opre Roma Srbija izrazio je “veliku zabrinutost zbog skandaloznog i diskriminatornog postupanja” novoizabranog narodnog poslanika.

Poznat po teorijama zavjere, Branimir Nestorović na čelu je desničarske proruske poslaničke grupe “Mi-glas iz naroda”, koja je nakon izbora 17. decembra prvi put ušla u parlament Srbije.

Nestorović je široj javnosti postao poznat kada se u svijetu pojavio korona virus nazivajući ga “najsmješnijim virusom u istoriji čovječanstva, koji postoji na Facebooku”.

Nestorović je kao nekadašnji načelnik pulmologije u Univerzitetskoj dječijoj klinici Tiršova i profesor Medicinskog fakulteta u penziji postao član Kriznog štaba, formiranog za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Nevladina organizacije “Inicijativa A11” bavi se promocijom, unapređenjem i zaštitom ljudskih prava ranjivih, marginalizovanih i diskriminisanih grupa.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button