Novosti

18. Pravo Ljudski Film Festival otvaraju “Kućni filmovi” te nastup Sonje Lončar i Andrije Pavlovića

Ono što povezuje sve programske sekcije ovogodišnjeg festivala jeste društvena i politička NEVIDLJIVOST na raskrižju između rada i politike.

Osamnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala bit će održano od 11. do 16. oktobra 2023. godine u Sarajevu u kinu Meeting point. Ovogodišnje izdanje, kao i uvijek do sad, donosi mnoštvo kreativnih dokumentarnih filmova koji propitivaju aktuelne kulturne i društveno-političke teme.

„Festival produbljuje naš kontinuirani fokus na kinematografiju koja propituje antropocentrične narative, rad i uvjete u radu u današnje vrijeme sa posebnim fokusom na skrbnički rad i društvenu reprodukciju kroz neplaćeni ženski kućanski i reproduktivni rad. Ono što povezuje sve programske sekcije ovogodišnjeg festivala jeste društvena i politička NEVIDLJIVOST na raskrižju između rada i politike“, navodi se u saopćenju organizatora.

Festivalsko izdanje kroz svoj vrlo različit i naizgled eklektičan filmski program, insistira i kruži oko problematike nevidljivosti ženskog i/ili „tuđeg“ rada – od nevidljivog i neplaćenog ženskog kućanskog rada i ženskog rada društvene reprodukcije, do brisanja umjetnica iz “kanona” umjetnosti i kinematografije.

„Više o samom programu i temi uskoro, a danas sa ponosom predstavljamo film sa kojim će se u kino-koncertnoj izvedbi otvoriti 18. Pravo Ljudski Film Festival. Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo ovogodišnji Pravo Ljudski Film Festival otvoriti kino-koncertom filma ‘Kućni filmovi’, rediteljiice Vukice Đilas sa pratećom muzikom uživo LP dua – Sonje Lončar i Andrije Pavlovića“, saopćeno je.

“Kućni filmovi” kompilira više od dvadeset godina strastveno snimanih “slika iz života” zabilježenih kamerom Super 8. Vukica Đilas je na projektu radila gotovo nevidljivo i anonimno, jer nitko nije znao za film prije nego što je izašao desetljeće nakon njezine prerane smrti. Nakon njezine smrti, Vukicin partner Branko Vučićević, s kojim je živjela 1970-ih i koji je i sam bio kultna figura jugoslavenske neoavangarde, pohranio je niz njezinih 8 mm filmskih dnevnika u arhivi Akademskog filmskog centra u Beogradu.

Osim jedne projekcije sirovog materijala objavljene 2006. godine, Đilasovi su filmovi bili arhivirani do 2015. godine kada je redatelj Slobodan Šijan složio pedesetominutnu verziju pod nazivom “Domaći filmovi”. Tu projekciju je pratila živa improvizacija pijanističkog LP dua, čija je muzika postala službeni soundtrack novosastavljenog filma. Materijal se proteže kroz dvadeset godina njegon stvaranja – počevši od 1970. godine i završava negdje u 1990-ima, dok soundtrack opisuje osam većih poglavlja Đilasova života. “Domaći filmovi” jedini je film koji je Vukica Đilas snimila: životni film, odnosno film dug koliko i život, montiran kamerom kadar po kadar.

Kako navode u svojoj biografiji: “LP Duo eksperimentiše sa beskrajnim mogućnostima izvođenja na dva klavira, istovremeno razvijajući novi pristup savremenoj klavirskoj muzici. LP Duo je postao jedan od najuspješnijih klavirskih dua, brišući granice između kamernog ansambla i rock grupe. Classical Elegance, Jazz Freedom, and Rock'n'Roll Power.”

„Pozivamo vas sve da dođete 11. oktobra u 19h u kino Meeting point i zajedno sa nama uživate u kino-koncertnoj izvedbi ‘Kućnih filmova’ Vukice Đilas sa odličnog LP Dua. Osjetite ovo jedinstveno iskustvo“, kazali su organizatori.

Kompletan program festivala će uskoro biti objavljen na web stranici pravoljudski.org, kao i društvenim mrežama – Facebook, Instagram, Twitter/X.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button