Novosti

Bregu: Žene suočene s diskriminacijom u svim sferama ekonomskog života

Manje osnaženih žena znači više nasilja. Žene su širom Zapadnog Balkana uznemiravane, silovane, pretučene i ubijene, a počinioci su često njihovi partneri čak i nakon višestrukih prijava nasilja organima vlasti.

Generalna sekretarka  Vijeća za regionalnu saradnju (RCC)  Majlinda Bregu učestvovala je u najnovijoj epizodi TalkingPointa povodom Međunarodnog dana žena. Bergu je izjavila da se žene i dalje suočavaju s nepovoljnim položajem i diskriminacijom u svim sferama ekonomskog života.

– Majke širom Zapadnog Balkana su naročito pogođene nedostatkom vrtića i ustanova za njegu starijih lica što utiče na njihov radni status. Samo 24 posto majki koje imaju djecu mlađu od osam godina mogu koristiti vrtiće. Manje vrtića i ustanova za njegu starijih lica znači više nezaposlenih žena. Stopa zaposlenosti žena na Zapadnom Balkanu, iako je porasla u zadnje tri godine, i dalje je oko 45 posto i prilično zaostaje za stopom zaposlenosti muškaraca koja u regionu iznosi oko 63 posto. Ekonomsko osnaživanje žena nije luksuz, a kulturni relativizam nije izgovor – poručila je Bregu.

Ističe da Zapadni Balkan godišnje gubi pet posto BDP-a zbog razlike u učešću žena u preduzetništvu, dok bi naš BDP mogao biti 20 posto veći ako bi žene učestvovale na tržištu rada na istom nivou kao i muškarci. Iznenađujuće je, smatra ona, da su viđenja ekonomskih sposobnosti žena toliko ograničena s obzirom na značajan uticaj koje žene kao radna snaga imaju na naše ekonomije. Nedostatak zaposlenja, pravne zaštite, slaba socijalna zaštita, malobrojni vrtići i ustanove za njegu i ograničen pristup produktivnim resursima, predstavljaju kočnicu sposobnosti žena da iskoriste nove mogućnosti zaposlenja.

-Manje osnaženih žena znači više nasilja. Žene su širom Zapadnog Balkana uznemiravane, silovane, pretučene i ubijene, a počinioci su često njihovi partneri čak i nakon višestrukih prijava nasilja organima vlasti. Ova crna statistika je poduga, pa čak i nepotpuna, dok su raspoloživi podaci zaprepašćujući. Svaka četvrta žrtva femicida je ubijena u sopstvenoj kući a preko polovine njih je ubio suprug ili bivši suprug. Postoji li, dakle, ijedan razlog da me pitate zašto danas govorim o ženama? Zato što sam žena i kao što to žene dobro znaju, pričati o ženama i njihovoj stvarnosti može biti prilično zamorno. U dubini duše sam uvjerena da se slažete da ako osnažimo žene, one će osnažiti naše ekonomije – podvukla je Bregu.

S ciljem prikazivanja uspješnih primjera žena preduzetnica sa Zapadnog Balkana i dodatnih napora na ekonomskom osnaživanju žena u regionu, nakon pokretanja regionalne kampanje Osnaživanje žena u preduzetništvu (WE), Vijeće za regionalnu saradnju je prije tri godine uspostavilo Regionalnu mrežu žena u preduzetništvu i godišnje priznanje Žena preduzetnica godine sa Zapadnog Balkana kao dio Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024.

Nakon uspješne dodjele priznanja Žena preduzetnica godine sa Zapadnog Balkana u protekle dvije godine i velikog broja nominacija za treću godinu, Vijeće za regionalnu saradnju će 12. marta u Sarajevu predstaviti Žene preduzetnice Zapadnog Balkana za 2023. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button