Novosti

Gradonačelnik Dervente posjetio romsku porodicu kojoj je izgorjela kuća, obećao pomoć

Ova porodica, koja broji 18 članova, među kojima devetero djece, za samo nekoliko minuta ostala je bez krova nad glavom, pa je smještena privremeno kod komšija

D.M.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić posjetio je višečlanu romsku porodicu Peleš iz Dervente kojima je tokom vikenda izgorjela kuća. Porodici su uručeni i skromni pokloni, a dato im je obećanje da će gradsko rukovodstvo pomoći u sanaciji njihovog doma.

Ova porodica, koja broji 18 članova, među kojima devetero djece, za samo nekoliko minuta ostala je bez krova nad glavom, pa je smještena privremeno kod komšija.

Desetak minuta poslije 14 sati Profesionalna vatrogasno-spasilačka jedinica Derventa dobila je dojavu o požaru u ulici Ive Andrića.

“Došlo do požara koji je zahvatio veći dio krovne konstrukcije. Vatrogasci su izašli na lice mjesta u 14,15 časova i započeli akciju gašenja koja je trajala do 16 časova. U požaru nije bio stradalih, a pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasile tri vatrogasne ekipe sa tri vozila”, saopćili su iz PVSJ Derventa.

Kako je ispričao Ahmet Peleš, vlasnik kuće, jedva  je uspio iz vatre i dima spasiti djecu i unuke. Iako su potkrovlje i druge materijalne stvari uništene, kaže da je samo važno da su životi sačuvani.

“Ja sam u jednom trenutku uletio u kuću a u tom trenutku je bilo troje djece. Kada sam otvorio vrata plamen je izašao i bilo je veoma strašno. Ja još ne znam trenutno kolika će šteta biti s obzirom da mi je izgorjela kompletna krovna konstrukcija ali i druge materijalne stvari. Sa nekim čovjekom sam pričao koji radi krovove i kaže da bi troškovi izgradnje novog krova iznosili oko 15.000 KM”, kazao je Peleš.

Gradonačelnik Simić kazao je da niko ne treba biti imun na ovu situaciju, te da će po hitnom postupku biti određena sredstva za nabavku  materijala za izgradnju krova.

“Ja i cjelokupna gradska uprava će pronaći način da se ovoj porodici pomogne jer je riječ o višečlanoj porodici. Unaprijed znamo da ne možemo riješiti sve probleme, ali možemo uputiti neki vid pomoći. Ja ću i u narednom periodu biti uz ovu porodicu i nadgledati kako teku radovi i sanacija kuće kao i u kakvim uslovima ta porodica živi. Mislim da je riječ o jednim vrijednim ljudima koji se bore za svoju budućnost. Očekujem da će sredstva za građevinski materijal već biti obezbjeđena prekosutra a sve kako bi što prije bio izgrađen krov”, kazao je Simić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button